BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.431,12
HABER /  DÜNYA

Dünyanın dört yanında afet

Güneydoğu Asya'yı 15 gündür etkisi altına alan Muson yağmurları, Hindistan, Pakistan ve Çin'de milyonlarca kişiyi etkiledi. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Abone ol

Güneydoğu Asya 15 gündür sellerle boğuşuyor. Selin tetiklediği toprak kaymaları nedeniyle binlerce ev yıkıldı. Doğu Avrupa da aşırı yağışlar nedeniyle sele teslim oldu.

Pakistan'da 1600 kişinin yaşamının yitirdiği ve 13 milyon kişinin etkilendiği sel felaketi nedeniyle, halk ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçıyor.

Ülkeyi 15 gündür etkisi altına alan ve hala devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle 'Pakistan'ın can damarı' olarak nitelendirilen Pencap ovasının tamamı sular altında kaldı. Kuzeyden güneye ilerleyen seller nedeniyle Sind eyaletinde bütün imkanlarının seferber edildiği ve tahliyelerin devam ettiği belirtildi.

ZEHİRLİ YILAN TEHLİKESİ

Sellerle birlikte yayılan zehirli yılanlar da halka zor anlar yaşatıyor. Serumlar yetersiz geldiği için, bugüne kadar yılan sokması sonucu 10'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

80 YILIN EN KÖTÜSÜ

Temmuz ayı ortalarında başlayan ve bütün Pakistan'da etkili olan Muson yağmurlarının neden olduğu sellerde resmi rakamlara göre bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti, 13 milyona yakın kişi evsiz kaldı. 'Son 80 yılın en şiddetli yağmurları'' olarak kayıtlara geçen Muson yağışlarının Ağustos ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

ÇİN'DE TOPRAK KAYMASI: 127 ÖLÜ 2 BİN KAYIP

Çin'in güneybatısındaki Gansu eyaletinde şiddetli yağışlar toprak kaymalarına yol açtı. Resmi Şinhua haber ajansı, Gannan Tibet Özerk İline bağlı Couçü İlçesi'nde meydana gelen toprak kaymalarında '127 kişinin öldüğünün kesinleştiğini' duyurdu. Çin Vatandaşlık İşleri Bakanlığı, Gannan Tibet Özerk iline bağlı Couçü İlçesi'nde meydana gelen toprak kaymalarında ayrıca 76 kişinin yaralandığını, yaklaşık 2 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bölgede 45 bin kişinin tahliye edildiği ve 120 kadar evin yıkıldığı belirtiliyor.

HİNDİSTAN'DA 132 ÖLÜ 400 KAYIP

Güneydoğu Asya'yı etkisi altına alan Muson yağmurları, Hindistan'da da sel taşkınlarına neden oldu. Ülkenin Cammu Keşmir eyaletinin dağlık bölgelerini vuran sel felaketinde ölü sayısı 132'ye çıkarken, 400 kişinin hala kayıp olduğu belirtildi. Yetkililer, Ladah bölgesini vuran felakette 500 kişinin de yaralandığını açıkladı. Macera sporlarının tercih edilen yeri Ladah'ta 2000 dolayında turistin bulunduğu tahmin ediliyor.

DOĞU AVRUPA SELE TESLİM

Doğu Avrupa'da da sel felaketi hayatı felç etti ve toplam 7 kişi hayatını kaybetti. Almanya'da 4, Çek Cumhuriyeti'nde 2, Polonya'da 1 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, devam eden yağışlar nedeniyle sel alarmı en üst düzeye çıkarıldı. Çek Cumhuriyeti'nin Almanya ve Polonya sınırında en az bin kişi tahliye edildi. Yaz eğitim kampları ve yaşlılar yurdu boşaltıldı. Meteoroloji uzmanları, yağışların birkaç gün daha devam edebileceği uyarısı yaptı. İtfaiye görevlileri, evlerinde mahsur kalanları botlarla kurtarmaya çalıştı.