BIST 10.609
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.428,95
HABER /  GÜNCEL

Dünyaları başlarına yıkıldı

'Genetik harikası bir çocuk olacak' dendi. Çift doğum sonrası dünyaları yıkıldı.

Abone ol

Çocukları down sendromlu doğan çift, doktor, hastane ve laboratuvar hakkında dava açtı.

Çocuklarının down sendromlu olarak dünyaya gelmesinde, hamilelik sırasında bebeğin takibini yapan doktor, doğumun gerçekleştirildiği özel hastane ve üçlü tarama testini yapan laboratuvarın kusuru olduğunu savunan Soygeniş ailesi, hukuk mücadelesi veriyor.

İzmir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açan Candan ve Ertuğrul Soygeniş çifti, manevi tazminat hakları saklı kalmak koşuluyla 7 bin YTL maddi tazminat talebinde bulundu.

Doktor, 'risk yok' demiş

Candan Soygeniş, her ay rutin olarak gittiği kontrolleri sırasında Dr. D.A.'nın kendisine "Genetik harikası bir çocuğunuz olacak, mükemmel" dediğini belirterek şunları söyledi:

"Doktorum, hiçbir riskin bulunmadığını bildirdi. Ama, Ece down sendromlu, hastanenin yetersiz imkânları ve normal doğuma yönlendirilmem nedeniyle aynı zamanda görme engelli ve beyin hasarlı olarak dünyaya geldi."

Ultrason görüntülerini bilirkişinin inceleyeceğini belirten Soygeniş, "Ensedeki kalınlığa rağmen doktorum beni gelişmiş bir test yaptırmam konusunda yönlendirmedi" dedi.

Etkin kontrolle risk neredeyse imkânsız

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, gebelikte down sendromunu belirleyecek birçok yöntem bulunduğunu kaydetti. Evrüke, "Gelişen tıp, sorunu anne karnında belirliyor. Etkin kontrol durumunda down sendromlu çocuk doğma riski neredeyse imkânsız" dedi.