BIST 10.083
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.441,27
HABER /  EKONOMİ

Dünyada şok! Borsalar karıştı

ABD'nin dev bankası Lehman Brothers battı, piyasalar tarumar oldu. Borsa çakılırken dolar yükseldi.

Abone ol Dünya borsaları sarsılıyor. Kriz İMKB'yi de kötü vurdu. Borsa sert bir düşüş yaşarken, dolar yükselişe geçti. Petrolde ise şok düşüş var. Fiyatlar son 7 ayın en dip seviyesinde.

Dünyayı sarsan krizin merkezi Amerika... Amerika'nın en büyük bankalarından biri olan Lehman Brothers'ın iflas başvurusu, şok etkisi yarattı. Krizin daha da derinleşeceği endişesini taşıyan piyasalar kara pazartesi ile çalkalandı.

BORSA ÇAKILDI

Bir dev nasıl battı. Dünyayı
şoka sokan çöküşü okumak
için TIKLAYIN! 


Dünyayı sarsan kriz İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı da vurdu. Borsada sert düşüş yaşandı; endeks Temmuz ayı ortalarındaki seviyesine geriledi.

Endeks, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 1.742,39 puan azalarak günün ilk yarısını 35.291,48 puandan tamamladı. Birinci seansta, hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 4,70 oldu.

Avrupa borsaları da dibe vurdu

Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan "FTSEurofirst 300" endeksi yüzde 3,1 değer kaybederek, 1.126,08 puana geriledi.

Dün bir gazetenin, yılın ikinci yarısında riskli yatırımları nedeniyle 5 milyar dolar daha zarar edeceğini yazdığı İsviçreli UBS bankasının da hisseleri yüzde 8,4 değer kaybetti.

İngiltere'de Royal Bank of Scotland'ın hisseleri yüzde 12, Halifax-Bank of Scotland'ın hisseleri yüzde 10'dan fazla ve Barclays bankasının hisseleri de yüzde 6 indi.

Amerika'da yüzyılın krizi
yaşanıyor. Ayrıntıları için
TIKLAYIN!


Asya'da Japonya, Hong Kong, Güney Kore ve Çin'de borsalar bugün tatil nedeniyle kapalı bulunuyor. Avustralya, Singapur ve Tayvan'da borsalar yüzde 3 ile 4 değer kaybetti.

Euro dolar karşısında değer kazandı

Bu arada euro ABD doları karşısında değer kazandı. New York borsasında cuma günü 1,4215 dolardan kapanan euronun fiyatı bugün Avrupa'da 1,4299 dolara çıktı.

Geçen hafta euro 1,3881 dolara kadar inerek, bir yıl içindeki en düşük değerini görmüştü. İngiliz sterlini de 1,7937 dolardan 1,8052 dolara çıkarken, cuma günü New York'ta 107,76 yenden işlem gören dolar 105,69 yene geriledi.

Faizler yükseldi
14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bugün en yüksek yüzde 19.20 seviyesini gördü. Gösterge kağıtta faiz Cuma günü spotta yüzde 18.81 seviyesinden, bugün valörlü işlemlerde yüzde 18.87 seviyesinden kapanmıştı.

Uzmanlar ne diyor?

Kriz ünlü Merrill Lynch'i  
de vurdu. Haberin
ayrıntıları için TIKLAYIN!


Yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, “Piyasada neler olacağını kestirmeye çalışıyoruz. Tam olarak şekillenmiş değil. Dışarıya bağlı agresif tepkiler görebiliriz. Özellikle Lehman ve AIG ile ilgili haberler takip edilecek. Bu taraftan gelebilecek yeni bir haber piyasalarda her iki yönlü sert hareketlere neden olabilir. Şimdilik 1.2650 YTL ciddi bir direnç olarak görünüyor. ABD borsalarının açılışına kadar sıkıntılı bir gün bizi bekliyor. ABD açılınca her şey biraz daha netleşir” dedi.

Taşlar yerinden oynuyor
Piyasalarda yaşanan hareketi CNBC-e’ye değerlendiren Standard Bank Türkiye Masası Direktörü Cüneyt Başaran şunları söyledi: “Daha ne kadar dibe gidebilir, bunu söylemek çok zor. Lehman çürük bir elmaydı ancak diğer birçok şirket de bu tsunamide yer almamak için kabul etmeyecekleri tekliflerle birleşmelere gidiyorlar. Çok derin bir yol ve ne kadar daha aşağı gideceğini bilemiyoruz. Bugün ABD piyasalarının nasıl gittiğini görmeden rahatlamamız söz konusu olamaz. Yeni bir düzen kuruluyor; sistem içerisinde taşlar yerinden oynuyor. Fed 25 baz puanlık bir indirim yapacaktır. Ancak ne kadar faydalı olacağını bir kez daha düşünmek lazım.”