BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Dünyaca ünlü firmaya başörtüsü cezası

ABD’de mahkeme, giyim firması Abercrombie and Fitch’in başörtülü çalışanını haksız yere işten çıkardığına hükmetti. <br/>Firmaya bağlı Holli...

Abone ol

ABD’de mahkeme, giyim firması Abercrombie and Fitch’in başörtülü çalışanını haksız yere işten çıkardığına hükmetti.
Firmaya bağlı Hollister mağazasının ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir şubesinde çalışan Hani Han, işyerinde başörtüsünü çıkarmadığı gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komitesi, 2010 yılında gerçekleşen olayı, 2011’de yargıya taşımıştı. Davaya bakan yargıç, firmanın, ayrımcılık karşıtı yasaları ihlal ettiğine hükmetti. Firma yetkilileri savunmalarında, çalışanların görünüşü ile ilgili bir politikaları olduğunu ve Han’ın giyim tarzıyla bu şirket politikasını ihlal ettiğini iddia etmişti.

TAZMİNATI JÜRİ BELİRLEYECEK
30 Eylül’de yapılacak duruşmada jüri, Han’a, şirket tarafından ödenecek tazminat miktarını belirleyecek. Hani Han, işe başladığı mağazada, başörtüsünün sorun teşkil etmeyeceği yönünde işverenden teminat aldığını fakat 4 ay sonra, mağaza müdürünün, başörtüsünü çıkarmayı reddettiği için, maaşını kestiğini, daha sonra da işten çıkardığını iddia etmişti. Han’ın avukatı müvekkilinin başörtüsü takmasının işyerindeki performansını etkilemediğini öne sürmüştü.
Mahkeme kararında, firma avukatlarının şirket politikasının değiştirilmesinin maddi külfete yol açacağı yönündeki argümanlarının dayanağı olmadığı ve firmanın, dava açıldıktan sonra Han’ı başörtülü olarak yeniden işe alma teklifinin, maddi külfet iddiasıyla çeliştiği belirtildi.
(İHA)