BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Uzayda güçlü değilseniz...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kamu-Üniversitesi-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’na katılmak üzere Konya’ya geldi. Baka...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kamu-Üniversitesi-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’na katılmak üzere Konya’ya geldi. Bakan Ergün, "Uzayda güçlü değilseniz, yeryüzünde de güçlü değilsiniz" dedi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Konya Valisi Muammer Erol, Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Hüseyin Üzülmez ve Gülay Samancı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, rektörler, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan barkovizyon gösterisinin ardından konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin son 10-11 yıl içerisinde kat ettiği mesafenin, bu mesafeyi görmek istemeyenler haricinde, gerçekten herkesin kabul ve takdir ettiği bir mesafe olduğunu söyledi. Bakan Ergün, “Çok mesafe aldık. Bu on yılın muhasebesini çok iyi yapmamız gerekiyor. Geçtiğimiz menzilleri, zorlukları ve aşamaları hatırlamamız gerekiyor. Ancak bu süreçte ne kadar mesafe aldıysak da, her alanda geldiğimiz yer orta düzeydir. Geldiğimiz nokta bizi tatmin edebilir, hoşumuza gidebilir, oh ortalarda bir yerdeyiz diyebiliriz. O zaman vasat bir ülke olursunuz, vasatın altında bir ülke olursunuz. Toplum olarak da aynı şekilde oluruz. Geldiğimiz noktayı önemli buluyoruz ama yeterli bulmuyoruz. Şimdi her alanda yeni bir hamle, yeni bir sıçrama yapmamız lazım” dedi.

“DÜNYANIN ZİRVELERİNE ÜNİVERSİTELERİMİZ SAYESİNDE ÇIKACAĞIZ”
Birçok alanda yükselebilmemiz için en fazla önem vermemiz gereken alanın eğitim, bilim ve teknoloji alanı olduğunu belirten Bakan Ergün, “Bu noktada bizim için ön plana çıkan konu, üniversite-sanayi işbirliği konusudur. Bu sayede hem üniversitelerimize, hem sanayicilerimize, hem de aracı rol oynayan kamu kurumlarımıza çok önemli işler düşmektedir. Üniversite-sanayi işbirliğinde yan yana gelinip çay, kahve içilen toplantılardan bahsetmiyorum. Biz daha derinlemesine bir işbirliğinden bahsediyoruz. Sanayicinin fakülte yaptırmasından dolayı, üniversitenin ona fahri doktora ünvanı vermesini değil, biz bu işbirliklerinin daha ötesine gitmek istiyoruz. Eğer biz dünyanın zirvelerine adaysak, kuşkusuz üniversitelerimizle yakın işbirliği içerisinde olarak bunu birlikte başarmalıyız” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTELER TEKNOLOJİ OFİSİ KURMA YARIŞINA GİRDİLER”
Üniversitelerin teknoloji transfer ofisi kurma yarışı içerisine girdiğini ifade eden Bakan Ergün, "Her yıl 10 üniversiteyle, teknoloji transfer ofislerine 1’er milyon lira hibe veriyoruz. 10 yıl boyunca da bu desteği performansına göre devam ettireceğiz. Performansı iyiyse destek alacak. Yeni ’Patent Kanunu’ ile üniversitelerimiz ilk defa patent sahibi olabilecek. Yani üniversite geliştirilen teknolojilerin fikri mülkiyet hakları üniversitelere ait olabilecek. Bunlardan elde edilecek gelirin en az yüzde 30’u buluşu bulan akademisyenlere verilmek zorunda olacak" şeklinde konuştu.
San-Tez (Sanayi Tezleri Programı) projesi başvurularının Eylül aya sonunu kadar uzatıldığını da vurgulayan Ergün, 10 milyonluk araştırma projesi olsa dahi yüzde 75’ini bakanlık olarak karşıladıklarını ve sınır olmadığını da sözlerine ekledi.

“UZAYDA GÜÇLÜ DEĞİLSENİZ YERYÜZÜNDE DE GÜÇLÜ DEĞİLSİNİZİ"
Uydu yapımında Türkiye’nin çok önemli bir yere geldiğini kaydeden Bakan Ergün, “Bundan sonra kendi haberleşme, takım ve gözlem uydularımızı kendimiz yapabilecek imkan ve kabiliyete sahibiz. Şimdi, fırlatma teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye, hem haberleşme uydularını yapabilen, hem de bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden birisi haline gelmiş olacak" dedi. Bakan Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü:
“400-500 kilogramlık bir uydu 250 milyon liralık bir fiyata tekabül ediyor. Neden? Çünkü dünya bu tür ürünleri daha çok üretiyor ve satıyor. Geri kalmamamız gerekiyordu. Uzayda uydusu olanla olmayanın arasındaki fark nedir? Uzayda uydusu olanlarla, olmayanların yeryüzünde gücü aynı değil. Uzayda güçlü değilseniz, yeryüzünde de güçlü değilsiniz. Çünkü olaylara yukarıdan bakmasını biliyorlar. Dünya’ya yukarıdan bakıyorlar. Dünyanın önünü, arkasını aynı zamanda görüyorlar. Dünyanın fırsatlarını da, tehditlerini de aynı anda görme şansına sahipler. Dünyanın, röntgen, ultrasonunu çekme imkanına sahipler. Sen dünyanın neresinde ne olduğunu bilmezken, o dünyanın röntgenini, ultrasonunu çekip, nerede petrol, doğal gaz var, kömür var, bunu biliyor. Bu bilgiler onların ekonomik ve siyasi kararlarını etkiliyor. Dünya’ya yukarıdan bakmasını bilenler daha doğru kararlar alır" diye konuştu.
Konuşmasının ardından SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Bakan Ergün’e hediye verdi.
(İHA)