BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Dünya standartlarında olan petrol rezervine inceleme

Türkiye’de en yüksek gravit petrolün Siirt’te bulunduğunu belirten AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, sondaj çalışmalarında açılan...

Abone ol

Türkiye’de en yüksek gravit petrolün Siirt’te bulunduğunu belirten AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, sondaj çalışmalarında açılan bir kuyuda günlük 150 ile 250 varil petrol üretebilecek bir rezerve ulaşıldığını söyledi.
AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ve beraberindeki heyet Türkiye’nin en kaliteli petrolünün bulunduğu bölgede inceleme yaptı. Siirt bölgesinde çok ciddi bir petrol rezervi bulunduğunu belirten AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, “Eruh ilçesine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta Bayıryüzü köyü yakınlarındaki dağlık alanda Aladdin Middle East ile Sonar Petrol arama şirketi tarafından, TPAO ile birlikte Doğu Sadak-1 kuyusunda 2 bin 400 metrede çok iyi bir rezerv keşfetti. Günlük 150 ile 250 dolayında varil petrol üretimi, TPAO’nun Türkiye’de ortalama bir kuyuda elde ettiği petrolün yaklaşık 3 katıdır. Garzan formasyonda yapılan çalışmalar zamanla stabil duruma gelmesi ile daha fazla petrol üretimi sağlanması hedefleniyor. Siirt ve bölgesinde çok ciddi bir petrol rezervi bulunuyor. Gerek TPAO’nun gerekse diğer özel firmaların ülkemizdeki petrol sahalarında yaptığı aramalarda bulunan petrolden çok daha kalitelisi Eruh’ta bulunması ülkemiz adına memnuniyet vericidir. Siirt’te bulunan petrol Türkiye’nin ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak. Ülkemiz yılda 60 milyar dolar petrol ve enerji ham madde ithal ediyor. İlimizde bulunan buna benzer petrol rezervi ülkemizin ithal ettiği petrolun miktarını nispeten azaltacaktır” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ PETROLU SİİRT’TE BULUNDU
Eruh ilçesindeki petrolün 42.3 gravite ile dünya standartları üstünde olduğunu belirten Aladin East Limited Şirketi’ne bağlı Jeoloji Mühendisi Hüseyin Yıldırım, Siirt’te başka noktalarda da petrol aramalarının devam ettiğini belirterek, “1.5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda Eruh ilçesinin Bayıryüzü köyü yakınlarında yapılan sondaj çalışmalarında 22 Aralık 2013 tarihinde 2 bin 552 metrede petrol bulundu. Yapılan testlerde 2 bin 374 metrede 42.3 api gravitede petrol bulundu. Bulunan petrolün ekonomik olup olmadığını anlayabilmek için kuyuda test üretimi yapılıyor. Ancak gravitesi 42.3 api olan bir petrol şu ana kadar Türkiye’de bulunan en kaliteli petroldür. Hatta bu rakam dünya standartları noktasındadır” şeklinde konuştu.
(İHA)