BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

DTPli vekilin sözleri cıngar çıkardı

DTP'li vekil dökülen kanların sorumlusu AK Parti'dir dedi, Meclis'te kıyamet koptu. DTP ile AK Parti birbirine girdi.

Abone ol

Meclis Genel Kurulu’nda DTP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak’ın kapatma davasıyla ilgili AKP’ye yönelik suçlamaları nedeniyle yaşanan tartışma Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

"GÜLTAN KIŞANAK (DTP)

Son günlerde partimize yönelik çok bilinçli, çok iradi ve çok organize bir linç kampanyasıyla karşı karşıyayız. Dün partimizin genel merkezine yönelik bir saldırı oldu, eş başkanlarımızın oturduğu odaların camları özellikle kırıldı. Daha önceki linç girişimlerini de biliyoruz, saldırıları da biliyoruz. Ama

GÜLTAN KIŞANAK
(DTP)

dünkü saldırıda özellikle her iki eşbaşkanımızın odasının hedef alındığını ve her ikisinin odasının camlarının kırıldığını gördük. Bu gece Ankara il binamızın ve Keçiören İlçe binamızın Molotof kokteylleriyle yıkıldığını ve tahrip edildiğini sabah öğrendik. Ama ben bu saldırıları yapanlara dair bir şey söyleyemeyeceğim. 

Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Hani bu ülkenin her karışı hani bu ülkenin ili Kürt’üyle, Türk’üyle hepimize aitti. Ne mesaj vermek istiyorsunuz, siz özellikle batıdaki illerde partimize yönelik saldırıları teşvik etmekle Kürtlere ‘memleketinize dönün’ mü demek istiyorsunuz. Bu ülkenin topraklarını bölmek mi istiyorsunuz, bu mudur zihniyetiniz?

"IRKÇILIĞINDAN UTAN KESSESİNİ?"

MEHMET DANİŞ (AK Parti) Hanımefendi ne yapmaya çalışıyorsunuz?

GÜLTAN KIŞANAK (DTP) Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?

MEHMET DANİŞ- Ne yapmaya çalışıyorsunuz?

MEHMET DANİŞ
(AK PARTİ)

GÜLTAN KIŞANAK- Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?

AYLA AKAT ATA (DTP) -
Otur yerine?

MEHMET DANİŞ- ?Ne hakla soruyorsunuz?

GÜLTAN KIŞANAK- Söyleyeceğim tabi, Söyleyeceğim tabi? Şurada Ankara’da, şu Meclis’te iki adım?

MEHMET DANİŞ- Ayıptır ayıptır

(DTP sıralarından ‘size ayıp’ sesleri)

GÜLTAN KIŞANAK- Ayıp değil, ırkçılığından utan

MEHMET DANİŞ- Ayıp

GÜLTAN KIŞANAK- Irkçılığından utan, kes sesini, kes sesini?

MEHMET DANİŞ- Sen yapıyorsun ırkçılığı... Dalga mı geçiyorsun sen be?

GÜLTAN KIŞANAK- Dalga falan geçmiyorum açık ve net söylüyorum? Niye ırkçılık yapıyorsunuz, niye bu tetikçileri üstümüze gönderiyorsunuz, niye gönderiyorsunuz?

MEHMET DANİŞ- Irkçılıktan siz besleniyorsunuz.

AYLA AKAT ATA- Saygısız?

HAMİT GEYLANİ (DTP) - Bu terbiyesizi susturun başkan.

TARTIŞMALAR AĞIZ KAVGASINA
DÖNDÜ

[PAGE]

"BÖLGENİN OYLARINI ÇANTADA KEKLİK ZANNETMEYİN"

GÜLTAN KIŞANAK- Ağzınızdan?Şu hükümetin bir Allahın kulu yetkilisi çıkıp da bir saldırıyı kınadı mı? Bu ne biçim hükümet etmektir. Bu ne biçim iktidar anlayışıdır. Bu ne biçim demokrasi anlayışıdır. Bir haftadır halkımız sokaklarda linç ediliyor. Bir haftadır partimizin binaları yakılıp yıkılıyor. Bir tek kınama geldi mi, ne yapmak istiyorsunuz siz bu ülkede. Bu ülkede halklarımızı karşı karşıya getirme siyasetinin iflas ettiğini çok iyi biliyoruz. Boşuna uğraşmayın, boşuna uğraşmayın?

ALİ KOYUNCU (AK PARTİ) - Yazıklar olsun sana yazıklar olsun sana.. Ne konuşuyor bu ya.

GÜLTAN KIŞANAK- AKP hükümeti bu kararı verdi ve bu kararı Anayasa Mahkemesi’nde meşruiyete kavuşturmaya çalışıyor. Sesimizi çıkarmıyoruz. Günlerdir AKP’nin bütün yetkilileri hatta Anayasa Komisyonu sıfatını taşıyan iki kişi bile kapı kapı gezip televizyon ekranı ekranı gezip partimizin kapatılmasını meşru göstermeye çalışıyor. Buna ne hakkınız var. Biz bunu çok biliyoruz. AKP’nin kapatılma davası sürecinde sayın Cemil Çiçek çıkıp demişti ki ‘Siz ne yapmak istiyorsunuz, bizi kapatarak o bölgeyi birilerinin tekeline mi bırakmak istiyorsunuz’ şimdi bugün diyorlar ki ‘DTP’yi kapatın, Kürtleri bizim tekelimize bırakın’ Yağma yok AKP. Yağma yok. Kürtler siyasi bilincine ulaşmıştır. Bu ülkede demokrasi ve hak mücadelesi, özgürlük mücadelesinin motor gücüdür Kürtler. Bu ülkeye demokrasiyi de barışı da getirebilecek, demokratik zeminde sahip çıkabilecek güce ve iradeye sahiptir. Siz öyle DTP’yi kapattırarak, bölgenin oylarını çantada keklik zannetmeyin. Şunu buradan büyük bir özgüvenle söylüyorum, inanıyorum ki önümüze gelecek ilk sandıkta ilk seçimde AKP’nin bölgedeki oyları büyük bir düşüşe inecektir. Türkiye genelinde de. (AKP sıralarından gürültüler)

"BU SAATTEN SONRA DÖKÜLECEK HER DAMLA KANIN SORUMLUSU AKP"

GÜLTAN KIŞANAK-  Geçiyor zabıtlara, zabıtlara geçiyor. Bunun hesabını seçimden sonra soracağız. Burada gene konuşacağız. Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz. Böyle bir kendi parti kapatma davasında kalkıp ‘siyasi parti kapatmak demokrasilerin ayıbıdır yapmayın, demokrasilerin teminatı siyasi partilerdir’ diyeceksin DTP için de günlerdir medyasıyla, yöneticileriyle kapı kapı gezip ekran ekran gezip propaganda yapacaksın. DTP’nin kapatılmasını meşru göstereceksin, buna kimse bu ülkede pabuç bırakmaz. Şunu çok iyi bilin Kürt halkı da bu ülkede demokrasi güçleri de demokratik siyasette ısrar edecekler. Siz onların üzerine neyle gelirseniz gelin, onlar mutlaka kendilerini demokratik siyaset kanallarında ifade edebilecek yolları, yöntemleri, araçları bulacaklardır ve size buradan hesap soracaklardır.

GÜLTAN KIŞANAK-  Bu saatten sonra bu ülkede dökülecek her damla kanın bu ülkede yitirilecek her canın sorumlusu AKP hükümetidir.

(AKP sıralarından gürültüler)

MEHMET DANİŞ - Tehdit ediyor başkan

YAŞAR KARAYEL (AK Parti) - Adam gibi konuş, tehdit etme.

AYLA AKAT ATA-  Sınırları çizin ona göre konuşma yapsın

SIRRI SAKIK (DTP) - Otur yerine be.

GÜLTAN KIŞANAK- Yeter artık be. 2.5 yıldır sizi dinledik burada, yeter. Şunu bilin?

YAŞAR KARAYEL- Tehdit etmeden adam gibi konuş, ülkeyi tehdit ediyorsun?

MEHMET NEZİR KARABAŞ (DTP)- Otur terbiyeli ol.

AYLA AKAT ATA- Haddinizi bilin

"BELEDİYE OTOBÜSÜNDE YANAN ÇOCUK İÇİN ÖZÜR DİLEDİM"

GÜLTAN KIŞANAK- Ülkeyi tehdit etmiyorum, sana sorumluluklarını anlatıyorum, maaş almak için mi o koltukta oturmak için mi geldin buraya

YAŞAR KARAYEL-  Belediye otobüsündeki çocuğu kim yaktı, ben mi yaktım, senin adamların yaktı

GÜLTAN KIŞANAK- Ben çıktım onun için özür diledim sen de çık özür dile. Çık de ki?

YAŞAR KARAYEL- Milletvekili gibi konuş

GÜLTAN KIŞANAK- Tokat’ta yaşamını yitiren askerlerden özür diliyorum, ben bu ülkeye barış getirmedim’ de. Kalk bunun basiretini göster. Yapmayın bunu, yapmayın, yapmayın

YAŞAR KARAYEL- Biz yapmıyoruz siz yapıyorsunuz?

GÜLTAN KIŞANAK- Bu ülkede çözümün koşulları vardır. Çözümsüzlükte ısrar ediyorsanız, çatışmada ısrar ediyorsanız sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Bu ülkede barışın da koşulları var, özgürlükleri ve demokrasiyi getirmenin de koşulları var. Herkes buna hazır bunun imkanları da vardır. Bunu kullanamıyorsanız çatışmada ısrar ediyorsanız vebali sizin üzerinizdedir?"