BIST 10.698
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.425,80
HABER /  POLİTİKA

DTPden Erdoğana destek

Başbakan Erdoğan'ın 'masaya otursunlar' şeklindeki sözünü DTP barışa giden yol haritası olarak gördü.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediklerini destekliyoruz. Bu açıklamasının doğru değerlendirilmesini istiyoruz'' dedi.

DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenlediler. Ahmet Türk, ''Sayın Başbakan, 'silahları bıraksınlar, masaya otursunlar, tartışırız, konuşuruz'' demişlerdi'' diyerek, bunu çok önemli bir açıklama olarak değerlendirdiklerini söyledi. Türk, ''Önemli bir süreç, önemli açıklamalar. Barış için varabileceğimiz bir yol haritası olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Silahın ve şiddetin Türkiye gündeminden çıkmasını istediklerini söyleyen Türk, açıklamasına terör örgütü PKK'yı da katarak şöyle dedi:

''Artık sorunlar silahla, şiddetle çözülemez. Böyle bir mantığı doğru bulmuyoruz. Sorunun çözümü konusunda ısrarlı olmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan'ın söylediklerini destekliyoruz. Bu açıklamasının doğru değerlendirilmesini istiyoruz. PKK'nın da Başbakan'ın bu açıklamalarını önemsemesini ve buna olumlu yanıt vermesini bekliyoruz.''

DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da Türkiye'nin bir daha geçmişte
yaşadığı acıları çekmemesi gerektiğini söyledi. Tuğluk, şöyle dedi:

''Sayın Başbakan şunu bilmelidir ki; biz de en az Başbakan kadar bu ülkenin birliğinden, bütünlüğünden yanayız. İnsanlarımızın mutluluk ve huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Bunun için açıklamasını önemsiyoruz. Biz de DTP olarak bunun için ne gerekiyorsa, hangi bedel ödenmesi gerekiyorsa bu bedeli ödemeye hazırız.''

SORULAR

Ahmet Türk, bir gazetecinin, ''Başbakan'ın sözlerini 'terör örgütüne mesaj verdi' diye mi algıladınız'' sorusu üzerine,  ''Başbakan'ın verdiği mesaj DTP'ye idi. Ama Başbakan, DTP'nin yasalara göre kurulan bir siyasi parti olduğunu, elinde silah olmadığını da biliyor'' dedi.

Yasalara göre kurulmuş bir siyasi parti olduklarını kaydeden Türk, ''Bizim elimizde silah yok. Ama sonuçta silahların bırakılması isteniyor. O zaman çağrıyı çok farklı değerlendirmek gerekiyor. Başbakan bunu söylerken herhalde bazı şeyleri hesaba katarak söylemiştir'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile görüşmek için resmi randevu talepleri olup olmadığına ilişkin sorular üzerine de Türk, en son düzenledikleri basın toplantısının ardından Başbakanlık'a faks yoluyla randevu taleplerini ilettiklerini söyledi.

''Hükümet ile terör örgütü PKK masaya otursun diyebiliyor musunuz'' sorusu üzerine Türk, şöyle konuştu:

''Yaşanan bir sorun var, gergin bir süreç. Bunun ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler var. Önemli olan önce bunun kararını vermek. Ben sorunları insanlarımla birlikte çözmeye hazırım mesajıdır. Meseleyi dar bir masaya taşımayalım, adresler üzerinde tartışmayalım.''

Aysel Tuğluk ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un açıklamalarının hatırlatılması üzerine, geçmişteki parti kapatma süreçlerinin bir daha yaşanmamasını istediklerini söyledi. Tuğluk, ''Arkadaşlarımız görüşlerini dile getirdiler, bunlar parti kapatmaya neden olacak fiiller değildir. Milyonların oy verdiği bir partiyi kapatmak birleştirici bir şey olmaz, daha çok ötekileştirici bir rol oynar'' dedi.