BIST 10.657
DOLAR 32,13
EURO 34,94
ALTIN 2.433,56
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

50 bin konut daha verilecek

Başkan Kadir Topbaş: Bu dönemde kentte en az 50 bin konutun verileceğini söyledi.

Abone ol

Topbaş, TOKİ tarafından düzenlenen ''Alt Gelir Grubuna Yönelik Konut Sunumu ve Kentsel Dönüşüm'' konulu 1. Konut Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, nüfus artışı ve gelişigüzel yerleşim olgusunun getirdiği sorunları ağır biçimde yaşayan kentte her yıl 300-350 binlik nüfus artışı yaşandığını ve en büyük dezavantajlardan birinin kentin kuzey-güney aksı üzerinde değil doğu-batı aksı üzerinde gelişmesi, dolayısıyla tek merkezli bir hal alması olduğunu söyledi.

Kadir Topbaş, İstanbul'da 1 milyon 600 bin civarındaki konutun yüzde 75'e yakınının imara aykırı olduğuna değinerek, deprem açısından büyük bir tehdit oluşturan bu durum karşısında bir yol haritası oluşturmak istediklerini ve bunun adımlarını attıklarını anlattı.

İstanbul'da 600 bin civarında yeni konut yapılabilecek alanlar belirlediklerini ve bu çerçevede kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeye başladıklarını kaydeden Topbaş, ''TOKİ ile beraber bu dönem en az 50 bin konut İstanbul'da verilecek. Bunun büyük bölümü, alt gelir grubundakilere yönelik olacak. 4 bin 500'ün üzerinde yıkım yaptık. Bu, çarpık yapılaşmaya izin vermediğimizin ve vermeyeceğimizin en iyi göstergesi'' diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, başkentin çarpık kentleşme konusunda büyük sorun yaşayan illerden biri olduğuna işaret ederek, ''Yeni yasal düzenlemeler, bizim elimizi kolumuzu son derece rahatlattı. Geçen kanunlarla 10 yılda yapamadığımızı bir yılda yapabileceğiz'' dedi.

Gökçek, Ankara'daki kentsel dönüşüm projelerine değinerek, söz konusu projelerin sadece eski konutların yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasını değil, kente prestijli binaların kazandırılmasını da kapsadığını söyledi.

-''KAYNAK ÇOK ÖNEMLİ''-

Dünyanın ünlü mimarları arasında yer alan ve düşük gelirli insanların konut edinmesi konusunda çalışan ünlü akademik merkez CENDEP'in Kurucusu ve Eşbaşkanı Prof. Nabeel Hamdi ise, doğru bir imar modeli oluşturulması ve bunun finansman boyutunun detaylandırılmasının önemine dikkat çekti.

Hamdi, özellikle düşük gelirli kişilerin konut edinme projelerinde kaynağın çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Kaynak sorunu çözülmezse konut sorununu çözmek de çok zor. Bunun için kamu ve özel sektörün birlikte konsensus halinde çalışması gerekiyor'' diye konuştu.

Düşük gelirliler için bireysel olarak inşaat yapmanın problemi çözmede yetersiz kalacağına işaret eden Hamdi, özellikle İstanbul gibi büyük nüfusa sahip kentlerde talebi karşılayacak, erişelebilir standartlara sahip olan ve sosyal beklentilere yanıt verecek sürdürülebilir konut arzının sağlanması için geniş tabanlı planların hayata geçirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Chicago Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Saskia Sassen de, dünya çapında 2 milyar civarında konut ihtiyacının bulunduğunun tahmin edildiğini belirterek, dünya genelinde düşük gelirlilere yönelik konut seçeneklerinin çok fazla geliştirilemediğini, gereksinimin etkin talebe dönüştürülmesinde güçlüklüklerle karşılaşıldığını ifade etti.

Sassen, Türkiye'deki konut sorununun çözümü yönünde Türk hükümeti
ve yetkililerde büyük bir istek gördüğünü dile getirerek, ''Ancak toplum bu sürecin bir parçası olmak ve etkin talebini net bir şekilde ortaya koymak durumundadır'' dedi.

-''CANLILIK, 2. VE 3. KONUT ALIMLARINDAN KAYNAKLANDI''-

İspanya Konut Bakanlığı Konut Politikası ve Mimarlık Genel Müdürü Rafael Pacheco Rubio da, ülkesinde özellikle alt gelir grubundaki insanlara yönelik hayata geçirilen konut projelerini anlatarak, İspanya'da hükümetin yasalar doğrultusunda en uygun yaşam alanları oluşturmaya çalıştığını ve bu konuda hiçbir şekilde spekülasyonlara izin vermediğini söyledi.

Rubio, konut fiyatlarında ülkede yüzde 10-15 oranında artışlar yaşanmasına rağmen, geçen yıl geliştirilen politikalarla fiyat artışındaki hızın düşmeye başladığını kaydetti.

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise, TOKİ'nin çıtayı yükseltecek çalışmalar başlattığını vurgulayarak, geçen yıl yüzde 21 civarında büyüme yaşayan inşaat sektöründeki bu hareketliliğin konut talebindeki artıştan kaynaklandığını ifade etti.

Eren, geçen yılki olağanüstü talep artışını sadece evsiz vatandaşların ev sahibi olmasına bağlamanın söz konusu olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
''2005'teki canlılık, özellikle büyükşehirlerde yaşayan orta ve orta üstü gelir grubundaki insanların 2. ve 3. konutlarını almasından kaynaklandı. Bundan dolayı arzın, düşük gelirliye yöneltilmesi ve tabana yayılması gerekiyor.

Geçen yılki büyümeyi ben bir nevi, su borusundaki tıkanıklığın giderilmesi ve suyun tıkanıklıktan sonra bir süre hızlı akmasına benzetiyorum.''