BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan herkese çağrı

Konut Kurultayı'nda konuşan Başbakan Erdoğan herkesi adalete, kardeşliğe, kalkınmaya çağırdı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye huzurun, güvenin, istikrarın tadını çıkardıkça bu milletin huzurunu bozmak isteyenlerin alanının daraldığını belirterek, ''Sizlerden bütün milletimiz adına, demokrasiye, hukuka, adalete,
refaha, kalkınmaya, barışa, kardeşliğe, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmanızı özellikle istiyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen ''1. Konut Kurultayı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyede en çok büyüyen sektörlerin başında gelen inşaat sektörünün öteki sektörlerle ilgisine işaret ederek, bu sektörün reel ekonominin adeta motor gücü haline geldiğini söyledi.

İnşaat sektörün aynı zamanda büyük bir iş ve istihdam alanı meydana getirdiğini, bu alanda Türkiye'nın doğru yolda hızla ilerlediğini ifade eden Erdoğan, son açıklanan büyüme rakamlarına değinerek, Türkiye'nin ilk kez 16 kez (çeyrek dönemler itibarıyla) üstü üste büyüdüğüne dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, ekonominin 2003 ve 2004 yılında olduğu gibi 2005 yılının da hedeflerin üzerinde başarı ile geçtiğini söyledi. GSMH'de yüzde 7,6 oranında büyümenin herkese mutluluk veren bir istikrar tablosu olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

''Son 3 yılın büyüme ortalaması yüzde 8'dir. Bu büyüme sayesindedir ki, işbaşına geldiğimizde milletimize verdiğimiz, '5 yılın sonunda kişi başına milli gelirde 5 bin doları yakalayacağız, buna ulaşacağız' demiştik. Amaca 3. yılın sonunda ulaştık, kişi başına milli gelirde 5 bin doları yakaladık.  Başladığımızda neydi bu, 2 bin 500 dolar. Ama şimdi buradayız. Şimdi kalan 2 yılda üzerine koyacağız.

AB standartlarına göre hesaplamada - arkadaşlarımız onun hesaplamasını yapıyor - bu rakam daha da yüksek. Hedef inşallah 2012 yılında 10 bin doları yakalamak. Kişi başına milli gelirde 10 bin doları yakaladığımızda Türkiye'yi ve Türk milletini tutana aşkolsun. Türkiye büyümeye devam edecektir.

İnsanlarımız ekonomik arızaların önemli ölçüde tamir edildiği geçen 3 yılın ardından özellikle önümüzdeki dönemde bu büyümeyi daha fazla hissetmeye başlayacaktır.''

''RAHATLAMANIN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLADI''

Rahatlamının etkilerinin bazı sektörlerde şimdiden kendini göstermeye başladığını, bu sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Emlak satışlarında büyük bir talep patlaması olmuştur. İnsanımız bugün düne göre kendini çok daha güvende hissettiğinden ve önünü görebilir hale geldiğinden ev sahibi olma arayışı içine girmiştir'' dedi.

Büyümenin, önemli ölçüde özel sektör kaynaklı olması bakımından da sevindirici olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, 2005 yılında ekonomideki büyümenin aslan payının özel sektöre ait olduğunu, özel sektörün geçen yıl yatırımlarını reel olarak yüzde 23,6 oranında artırdığını, bu yatırımların ekonomik büyümeye katkısının 4,6 puan seviyelerini yakaladığını anlattı.

İnşaat sektörünün de yüzde 19,7 ile 2005'de büyümeden en büyük payı alan sektör olduğunu kaydeden Recep Tayyip Erdoğan, ''1993 yılında başlayan 10 yıllık küçülme döneminin ardından bu büyüme inşaat sektörü için de Türkiye ekonomisi için de bir taze baharın adeta habercisi olmuştur'' ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, istihdama da doğrudan katkı sağlayabilen niteliğe sahip inşaat sektöründeki canlanmanın, şehir şehir bütün Türkiye'yi saran iyileşme ve kalkınma heyecanına dönüştüğünü bildirdi. Türk müteahhitlerinin geçen yıl yurt dışındaki iş hacminin de, 2003 yılına göre hemen hemen 3 kat artışla 9,3 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, ''Bu çok önemli bir rakam. Tarihinde yok. Şu anda 64 ülkede Türk müteahhidi iş görüyor. Bu bir özgüvendir, kendine inanmaktır. Yeni ülkeler koymak suretiyle bu coğrafyayı daha da büyüteceğiz'' dedi.

''DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMANIZI İSTİYORUM''

Erdoğan, konuşmasında devamla şunları söyledi:

''Artık eski yaralarımızı sarıyoruz. Süratle iyileşiyoruz. Artık ideallerden, taleplerden, rüyalardan değil, gerçeklerden söz ediyoruz. Türkiye huzurun güveninin istikrarın tadını çıkardıkça bu milletin huzurunu bozmak isteyenlerin alanı daralıyor. Bunu da böyle bilin. Sizlerden, bütün milletimiz adına, demokrasiye, hukuka, adalete, refaha, kalkınmaya, barışa, kardeşliğe, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmanızı özellikle istiyorum. Eğer bu değerlerimiz olmazsa bu ülkenin konut sorunları da çevre sorunları da ilanihaye ertelenir. Eğer bu günlerin kıymetini bilir, huzura, güvene, istikrara, demokrasiye sağlam bir irade ile sahip çıkarsak, bugüne kadar ertelenen bütün sorunlarımızı hızla çözeriz.''

TOKİ, belediyeler, yüklenici firmalar elele vererek samimiyet ve dayanışma içinde gerçekleştirdikleri kentsel değişimin, ülkenin gelişmesi sürecinde Türkiye'yi süratle arzulanan yarınlara kavuşturacağının müjdesi olduğuna inancını dile getiren Erdoğan, ''Bazen şikayetlerimiz olmuyor değil. Belki sizlerin de bizlerden şikayeti oluyor. Ama hata biz insanlara aittir. Yeter ki art niyetimiz  olmasın ve hatalar uyarıldıkça bunları hemen süratle gidermenin yolu içerisinde olmamız lazım. Dayanışma ile modern, çağdaş Türkiye'yi imarediyoruz. Bu imarı süratlendirmek mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.