BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.434,49
HABER /  POLİTİKA

DSP'den hükümete çiftçi uyarısı

DSP Örgüt Kurulu Başkanı Tufan Bural, Hükümet’in çiftçiye verdiği destekleme fiyatlarının yeterli olmadığını söyledi

Abone ol

DSP Örgüt Kurulu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Tufan Bural, Hükümet’in çiftçiye verdiği destekleme fiyatlarının yeterli olmadığını, mazot fiyatı arttığı halde mazota verilen desteğin, bu artışı karşılayamadığını söyledi ve “Hükümet çitçiyi adam gibi desteklemeli, destek adı altında hile yapılmamalıdır” dedi.

Bural, Hükümet’in çiftçilere verdiği mazot, gübre ve toprak analiz destekleri konusunda yazılı açıklama yaptı.

Bural’ın açıklaması şöyle:

“Hükümet’in çiftçilere verdiği mazot gübre ve toprak analiz destekleri yeterli değildir.

Dekar başına destek, 10 lira olarak açıklanmıştır.Bunun 3.25’i mazot, 4.25’i gübre, 2.50’si toprak analiz desteklemesidir.

DSP iktidarında mazot 1.6 lirayken, dekar başına 18 lira destek verilmişti.

Şimdi ise mazot 2 lira 88 kuruş olmasına rağmen, dekar başına destek 10 liradır. Ayrıca ürün ekimindeki en önemli ihtiyaç olan mazot geçen yıla göre de yüzde 22 zamlanmış ama destekleme fiyatı onu karşılayacak noktaya çekilmemiştir.

Hükümet’in açıkladığı rakamlar, çiftçiyi memnun etmemiştir. Başbakan, seçim dönemlerinde oy istediği çiftçinin içler acısı durumunu görmezden gelmektedir.

Başbakan’ın görmediği, ya da görmezden geldiği çiftçi, fiyatların yükselmesi yüzünden buğdayını gübresiz ekmekte, tandırda yapacağı bazlamanın ununu bakkaldan satın almaktadır. Çünkü çiftçi verilen desteklemelerle ya kışı geçirmeye çalışmakta ya da bu parayı banka borçlarına yatırmaktadır.

Dünyanın bir çok ülkesinde meyve ve sebzeler tane ile satılırken, ülkemizde bol miktarda yetişebilen ürünler ya dalda ya toprakta kalmakta, toplananlar da satılamadığı için çöpe dökülmektedir. Hükümet ülkemizin bu zenginliğinin farkına varmalı ve çiftçiyi, dolayısıyla ülke ekonomisini rahatlatacak önlemleri bir an önce almalıdır.

Çiftçiye ihracat konusunda destek olunmalı, ilgili bakanlıklar ihracat bağlantılarının kurulması için harekete geçmelidir.

Ekonomik krize rağmen en çok istihdam yaratan sektör, tarımdır. Krizin panzehiri, tarım sektörüdür.

Hükümet krizin etkilerini azaltmak için çiftçiyi adam gibi desteklemelidir. Destek adı altında destekler azaltmamalı, hile yapılmamalıdır.”