BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

DSÖden vahim uyarı

Dünya Sağlık Örgütü, Almanya'da bir kediye kuş gribi bulaşması nedeniyle uyarılarda bulundu

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Almanya'da bir kediye kuş gribi bulaşmasının, birçok başka memeli hayvana da kuş gribi bulaşabileceğini teyit ettiğini bildirdi.

DSÖ yetkililerinden Maria Cheng, kedide kuş gribi virüsü bulunmasını, "Avrupa'da ilk kez memeli bir hayvanda kuş gribi virüsüne rastlanması" olarak değerlendirdi.

Cheng, virüsün Tayland'da tavukla beslenen kaplanları ve kar leoparlarını öldürdüğünün belirlendiğini, söz konusu ölümlerin 2003 ve 2004 yıllarında meydana geldiğini söyledi.

Maria Cheng, "Hayvanlara H5N1 bulaşabileceğini biliyoruz, ama bunun insanlara ne gibi bir etkisi olabileceğini bilmiyoruz. Hayvanların hastalığın taşınmasında bir rolleri olup olmayacağını bilmiyoruz. Kedilerin ne kadar virüsü salgılayabileceğini bilmiyoruz" dedi.

Cheng, AP'ye yaptığı açıklamada, memeli bir hayvandan insana virüs bulaştığı yönünde bir bilgisi olmadığını da belirtti.

Almanya'da ölü bulunan kedinin bir kuşu yemiş olabileceğini kaydeden Cheng, Hollanda'da yapılan testlerde kedilere sık sık virüs bulaştığının tespit edildiğini ifade etti.

Cheng, özellikle domuzlara kuş gribi bulaşmasından endişe ettiklerini, domuzlar hem insan virüsü, hem de kuş virüsü taşıyabildikleri için, iki virüsün birleşerek yeni bir biçimle yeniden insanlara bulaşması tehlikesinin olduğunu kaydetti. Cheng, 1957 ve 1968'deki grip salgınlarında bu durumun yaşandığına dikkati çekti.