BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.405,65
HABER /  GÜNCEL

Dört Amerikan bankası stres testinden geçemedi

Aralarında Citigroup'un da bulunduğu dört Amerikan mali kuruluşu büyük bir finans şokuna dayanıklı olup olmadıklarını belirlemek için yapılan testten geçemedi.

Abone ol

Aralarında Citigroup'un da bulunduğu dört Amerikan mali kuruluşu büyük bir finans şokuna dayanıklı olup olmadıklarını belirlemek için yapılan testten geçemedi.

Amerikan Merkez Bankası, Citigroup, SunTrust, Ally Financial ve MetLife'ın, yeni bir mali kriz yaşanması durumunda bundan sağlam çıkacak düzeyde sermayeye sahip olmadıklarını açıkladı.

Citigroup, Amerika Birleşik Devletleri'nin üçüncü büyük bankası. Stres sınaması yapılan 19 bankasının çoğunluğu testi geçti.

Merkez Bankası, stres testi yapılan mali kuruluşların, 2008'deki krizden sonraki durumlarına kıyasla çok daha güçlü konumda olduklarını kaydetti.

Mali kuruluşların, işsizliğin yüzde 13'e çıktığı, hisse senedi değerlerinin yüzde 50 oranında düştüğü, konut fiyatlarının da yüzde 21 oranında azaldığı bir durumla nasıl baş edebilecekleri sınandı.

Bankaların gücü, böylesi bir senaryoda tampon rolü oynayacak Tier 1 (Seviye 1) sermaye oranları temel alınarak hesaplanıyor.

Citigroup'un Seviye 1 sermaye oranı yüzde 4,9 olarak açıklandı; Ally Financial ve SunTrust'ın Seviye 1 sermaye oranlarıysa yüzde 4,4 ve 4,8 olarak belirlendi. MetLife'ın Seviye 1 sermaye oranı yüzde 6 çıktı, ancak bu kuruluş diğerlerinden biraz farklı kıstaslarla sınandı.

New York'daki FTN Financial kurumundan Chris Lowe, "Citigroup'un bir sorunu Avrupa'ya fazla açılmış olması. Banka küresel odaklarını değiştirebilir ama bu zaman alacaktır." dedi.

Merkez Bankasının stres testi sonucunda en yüksek Seviye 1 sermaye oranına sahip mali kuruluşların, yüzde 13,1 ile Bank of New York Mellon, yüzde 12,5 ile State Street ve yüzde 10,8 ile American Express oldukları kaydedildi.

Amerikan Merkez Bankası, 2009 yılından bu yana banka ve mali kuruluşlara stres testi uyguluyor ama ilk kez bu yıl sonuçlar kamuoyuna açıklanıyor.