BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,03
ALTIN 2.509,81
HABER /  GÜNCEL

Domuz gribi için bu önlemleri bilin

Domuz gribine karşı radikal önlemler gündemde... Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tedbir paketini açıkladı. Bakın neler var.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uçaklarda ve havaalanlarında domuz gribine yönelik tedbirler aldıklarını, THY’ye ait uçaklara binen tüm yurtdışı yolcularına form doldurtmaya başladıklarını söyledi. Yıldırım, “Bu aşamada uçuşların yasaklanması söz konusu değil. Ama salgın artar da, alarm düzeyi artarsa ilave tedbirlere ihtiyaç olabilir” dedi. Yıldırım: “Tehlike yok ama risk yok diyemeyiz” dedi.

TERMAL KAMERA
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtları. Domuz gribi hastalığının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye gelmesi riskini azaltmak üzere havaalanları, limanlar ve kara hudut kapılarında tedbirlerin sürdürüldüğünü belirten Bakan , Ankara ve İstanbul’daki havaalanlarında başlatılan uygulamanın Antalya, İzmir, Bodrum, Dalaman havaalanlarına da yaygınlaştırılarak 10 tane sabit ve 1 tane mobil termal kamera ile hizmet verildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, kameraların durum tespiti yaptığını, önlemeye dönük tedbir olmadığını, sadece ateş belirtisi olanları ayırdığını ifade etti.

YOLCULARA FORM
“Tehlike yok ama risk yok diyemeyiz. Birçok yerden girebilir” uyarısında bulunan Yıldırım, “Havadan, karadan girebilir. 3 günlük sessiz dönemi var. O dönemde girer. İçerde nüksedebilir. Çağın insanlık için en büyük tehdididir. Salgın hastalıkların insanlığı tehdit eden boyutu var. Hemen çaresi bulunmuyor. Belirli bir bedeli oluyor” dedi. Uçakta alınacak tedbirlere ilişkin bilgi veren Yıldırım, yolculara kendi öyküleri ve sağlık durumlarına ilişkin form doldurttuklarını söyledi.

UÇUŞ YASAĞI GELEBİLİR
Uçuş personeline maske uygulamasının endişe tablosuna yol açabileceğini kaydeden Yıldırım, şu anda uçuşların yasaklanması gibi hiçbir ülkede önlem alınmadığını anlattı. Yıldırım, “AB, uçuşları bu ülkelere yasaklamıyor. Normalde yasaklaması gerekiyor. Ama salgın artar, alarm düzeyi artarsa ilave tedbirler olabilir” diye konuştu.

KAPTANLARA ÖNLEM PAKETİ
Uçuş personelinin alacağı tedbirler de belirlendiğini belirten Bakan Yıldırım, bunları da şöyle sıraladı:

-Uçak mürettebatı veya yolcular, uçağa binmeden önce ani başlayan ateş, yaygın vücut ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve halsizlik gibi grip belirtilerini gösterdikleri takdirde uçağa binmemeleri ve uçağa biniş sırasında yolcuları karşılayan personelin ise uçağa binenleri gözlemleyerek bu konuda titiz davranacaklar.

-Uçuş güvenliğinden taviz vermeden hasta kişi diğer yolculardan ayrı tutulacak. Mümkünse yolcunun önündeki, arkasındaki ve yanındaki bir sıra koltuk boşaltılacak. Mümkün olmadığı durumlarda; ön, arka ve yan koltuklarda oturan yolcuların cerrahi maske kullanması sağlanacak.

-Hasta yolcuya, cerrahi maske takılacak. Cerrahi maske takamıyor ise hasta kişiye bir mendil bularak hapşırma veya öksürme esnasında ağzını ve burnunu kapatmasını istenecek.

-Personel, hasta kişiye yardım ederken eldiven kullanacak. Eldiven kullanıldıktan sonra dikkatlice çıkacak, imha edilecek, eller yıkanacak.

-Hasta kişiyle yakın temasta bulunacak olan personel, cerrahi maske kullanacak. Personel ellerini dikkatlice sabun ve su ile yıkayacak. Sabun kullanımının mümkün olmadığı zamanlarda, alkol bazlı el yıkama solüsyonu/mendili kullanılacak.

-Havaalanı Sağlık Denetleme Merkezi’ne kaptan pilot tarafından kule vasıtasıyla durum bildirilecek. Uçağın havalandırma ve klima sistemi de tüm yolcu ve mürettebat uçağı boşaltana kadar çalıştırılacak, bu tip vakaları taşıyan uçaklar yeni sefere çıkmadan önce dekontaminasyon ve dezenfeksiyon işleminden geçirilecek.