BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Domuz etini 1 dakikada nasıl anlarsınız?

Diyelim etli bir yemek yiyeceksiniz ve domuz eti yemek istemiyorsunuz. Etin ne eti olduğunu bir dakikada anlayabilirsiniz.

Abone ol

Türkiye'de ilk kez helal gıda sektörü fuarı gerçekleştirildi. Sine Fuarcılık tarafından düzenlenen Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı, helal sertifikasıyla üretim yapan kuruluşların tüketicilerle ve ihracat yapabileceği kuruluşlarla buluşmasına olanak sağlıyor.

25'i yurt dışından olmak üzere 52 firmanın yer aldığı fuarın katılımcı ülkeleri arasında Malezya, Amerika, Hindistan, Rusya ve İran öne çıkıyor.

İŞLEM HACMİ 2 TRİLYON $

Sine Fuarcılık A.Ş.'nin Genel Müdür Yardımcısı Fatih Bakar, helal gıda sektörünün işlem hacminin dünyada 2 trilyon dolar olduğunu belirterek, en büyük payı Müslüman olmadığı halde Brezilya'nın aldığını söyledi. Birçok ülkenin, bu konuda Türkiye'nin lider olmasını istediğini belirten Bakar, 'Ülkemiz, daha yolun başında.İlgili kurumlar, seneye helal gıda sertifikası alacak firmanın 200'ü aşacağını söylüyor' diye konuştu.

'Helal sektörü'nün gıda, kozmetik ve ilaç gibi bütün bileşenleriyle yer aldığı fuarda, yenilen yemekte domuz eti olup olmadığını anlamayı sağlayan aparat üreten Rusya'dan Xema adlı şirket dikkat çekti. Aparatın sadece yemeği test etmekle kalmadığı, eti kesen bıçağın daha önce domuz etine bulaşıp bulaşmadığının da basit bir test sonucunda ortaya çıkardığı ifade edildi. Ürünlerinin iki türlü olduğunu ifade eden firmanın İhracat Müdürü Juan Baker, bunlardan birinin bireysel kullanımlar, diğerinin de kurumsal kullanımlar için olduğunu söyledi.


1 DAKİKADA 'DOMUZ' TESTİ

Bireysel kullanımlar için yaptıkları aparatın küçük bir şeritten oluştuğunu ifade eden Baker, ürünün kullanımını şöyle anlattı: 'Diyelim etli bir yemek yiyeceksiniz. Aparatı, önce yemeğin suyuna, ardından da bir bardaktaki içme suyuna batırıp çıkarıyorsunuz. Aradan bir dakika geçtikten sonra aparat üstünde çizgiler beliriyor. Bir çizgi, o üründe domuz eti olmadığını gösterir. Çift çizgi, o üründe kesinlikle domuz eti olduğunu belirtir. Çizgilerin çokluğuna göre yediğiniz ette ne derecede domuz eti olduğunu anlayabilirsiniz.'

Ürettikleri diğer ürünü büyük firmaların kullandığını anlatan Baker, Türkiye'deki asıl hedeflerini, ithal edilecek etlerde domuz eti olup olmadığını test etmek olarak açıkladı.