BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,84
ALTIN 2.479,62
HABER /  EKONOMİ

Dolara sert müdahale geliyor

Merkez Bankası, yükselen dolara döviz satım ihaleleriyle müdahale edecek. Her gün en az 150 milyon dolarlık ihaleler açılacak.

Abone ol

Dolarda yaşanan yükseliş karşısında ek stış ihaleleri açan Merkez Bankası, stratejisini değiştirerek her gün en 150 milyon dolarlık ihale açacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) duyurusunda "18 Haziran 2013 tarihli Para Politikası Kurulu kararı doğrultusunda, TCMB tarafından sağlanan TL likiditesinin kompozisyonu bir sonraki Kurul toplantısına kadar kademeli olarak net dış varlıklardan net iç varlıklara kaydırılacaktır" denildi.

İHALE DÜZENLENECEK

TCMB'den yapılana açıklamaya göre, 18 Haziran 2013 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) kararı doğrultusunda, TCMB tarafından sağlanan Türk Lirası likiditesinin kompozisyonunun bir sonraki Kurul toplantısına kadar kademeli olarak net dış varlıklardan net iç varlıklara kaydırılacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu doğrultuda PPK tarafından belirlenen sınırlar içinde politika faizinden fonlama yapılan her bir günde sadece bir kez gün içi döviz satım ihalesi düzenlenecektir. İhale tutarı en az 150 milyon ABD Doları olarak belirlenecektir. Belirlenen tutar saat 15.00'te ilan edilecektir. Gelen tekliflerin ihale miktarına kadar olan kısmının tamamı karşılanacaktır. 11 Haziran 2013 tarihli 'Günİçi Döviz Satım İhalelerine İlişkin Basın Duyurusu'nda belirtilen uygulama esasları geçerli olacaktır."

DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Dolar, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Fed'in yıl sonunda para musluklarını kısabileceği yönündeki açıklamasının ardından 1,94 liranın üzerine çıkarak rekor kırmıştı. Merkez Bankası'ndan iki gün boyunca gelen döviz ihalaleri de doları 1,93'ün altına indirmeyi başaramamıştı.

ABD Doları yeni haftaya da yükseliş seyrini koruyarak 1,9410 liradan başladı. Açılış sonrasında dolar yüzde 0,32 artışla 1,9427 liradan alıcı buluyor.

'YABANCI İLGİSİ BELİRLEYİCİ OLACAK'

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, "Bu hafta beş tane ihale var ve bu ihalelerin itfaları çok büyük" dedi ve talebin kurun seyrinde çok önemli olacağını söyledi.

Yabancıların tahvil ihalelerine olan ilgisinin piyasalar için belirleyici olacağını aktaran Özarslan, "Çünkü, doların çıkmasında temel nedenlerden birisi gecelik anlamda Türk Lirası'nın gelişmekte olan para birimlerine göre cazibesinin düşük olması.

'FAİZLER LİRA'NIN DÜŞEN DEĞERİNİ DENGELEMELİ'

Geri Sayım programında stüdyo konuğu olan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel, artan döviz kurları ve faiz oranının nasıl yeni bir tabanda oluşacağını ve nasıl bir taban bulacağını bu hafta görüleceğini söyledi.

Gürlesel, "Şu gözüküyor ki döviz kurlarında ve faiz oranlarında daha yukarıda bir taban bulmaya çalışacağız" dedi.

Türk Lirası'nın bir aylık süreçte en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimleri arasında yer aldığını aktaran Gürlesel "İçeride faizlerin mutlaka bunu dengeleyici şekilde yükselmesi gerekiyor" dedi.