BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,03
ALTIN 2.324,05
HABER /  EKONOMİ

Bayramda benzin satışı artıyor

Benzin türlerinde en yüksek pompa satışının Kurban ve Ramazan bayramlarının arife günü gerçekleştiği görüldü.

Abone ol

Türkiye'de benzin satışları geçen yıl en yüksek seviyeye yaz aylarında ulaştı. Yıl içindeki akaryakıt satışının yaklaşık yüzde 30'u haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2012 yılı Petrol Piyasası Sektör Raporu'na göre, sektördeki dağıtıcı lisansına sahip aktörler, Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 848 bin 464 ton benzin türü akaryakıt satışı yaptı.

Benzin satışları mevsimsel olarak önemli dalgalanmalar gösterdi. Satışların en yüksek düzeye ulaştığı dönem ise yaz ayları oldu. Benzin satışlarının yüzde 29,9'u haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti. Bu üç aydaki benzin satışı 552 bin 151 tonu buldu.

Yıl içinde en yüksek benzin satış oranı yüzde 10,3'le temmuz ayında yakalandı. Temmuz ayında benzin satışı 190 bin 99 tona çıktı.

Benzin satışlarının en düşük seviyede kaldığı dönem ise kış ayları oldu. Ocak ve şubat aylarında benzin satışlarının oranı yüzde 6,8'e kadar geriledi. Yıl içindeki en düşük benzin satışı ise şubat ayında gerçekleşti. Şubat ayında benzin satışları 125 bin 632 tona kadar düştü.

Motorin satışlarında da benzer bir durum yaşandı. Yıl içindeki motorin satışlarının yüzde 28,2'si yaz aylarında yapıldı. Motorin satışları temmuz ayında en yüksek seviyeye çıkarken, yıl içindeki motorin satışlarının yüzde 9,7'si temmuz ayında gerçekleşti.

Bayramda benzin satışı artıyor, motorin satışı düşüyor

Benzin ve motorin türleri satış dağılımları bayi otomasyon sisteminden elde edilen günlük veriler ile incelendiğinde; benzin türlerinde en yüksek pompa satışının Kurban ve Ramazan bayramlarının arife günü gerçekleştiği görülüyor.

Motorin türlerinde ise yılın en düşük istasyon pompa satışları Kurban ve Ramazan bayramlarının ilk günü gerçekleşiyor.

Resmi tatil günleri hariç tutulduğunda, motorin satışları pazar günleri haftanın diğer günlerine nazaran azalıyor. Benzin satışları ise cumartesi günleri haftanın diğer günlerine göre önemli ölçüde artıyor.