BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
HABER /  EKONOMİ

Dolar yönünü çevirdi! Bomba tahmin yüzde 40 düşecek...

Yurtiçi piyasada dolar yeni haftaya pozitif görünümle başladı. Aşağı yönlü eğilimini sürdüren dolar 5.80'nin altına gerileyerek son 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Peki bu kurdan dolar alınır mı? Fiyatlar ne olur?..

Abone ol

GEÇEN haftayı her iki yönlü dalgalanmayla kapatan dolar, haftayı 5.85 TL'ye indikten sonra 5.95'lere yükselmiş ve haftayı 5.87 seviyelerinde tamamlamıştı. Dolar yeni haftaya düşüşle başladı. Dolar öğlen saatlerinde yüzde 1.4'in üzerinde düşerek yaklaşık iki ayın en düşük seviyesi olan  5.76'ye kadar geriledi.

Dolar / TL kuru saat 17:30 itibariyle 5.77 seviyelerinde. 

YÖN NERESİ?... Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın, serbest kalan Amerikalı din adamı Andrew Craig Brunson'la ilgili olarak yaptığı açıklamaların döviz piyasasındaki pozitif havayı desteklediğini söyledi. Trump, haftasonu yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. İlişkilerde eskiye dönmek için büyük bir adım." ifadelerini kullandı.

Türk lirasının, yüzde 1,5 ile dolar karşısında en fazla yükselen gelişmekte olan ülke para birimi olduğunu vurgulayan analistler, TL'yi yüzde 0,74 ile Rus rublesi ve yüzde 0,58 ile Güney Afrika randının takip ettiğini dile getirdi. Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 5,80'in altında kalıcılık sağlanması durumunda düşüşün ivmeleneceğini, 5,75 ve 5,67 seviyelerinin gündeme geleceğini kaydetti.

5.50'LERE GERİLEYEBİLİR... Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci "5.6968 seviyesi takip edilmeli, Merkez Bankası'nın kararlı duruşu devam ederse kurun 5.50'lere gidebileceğini düşünüyorum. Ama mevduat faizlerine bakınca dolar/TL'de 5'lere doğru büyük bir hareket beklememek gerekir" dedi. 

DOLAR YÜZDE 40 DEĞER KAYBEDECEK... A.G. Bisset Associates LLC'nin tecrübeli CEO'su Ulf Lindahl, doların euro karşısında 2024 yılına kadar yaklaşık yüzde 40 düşebileceği tahmin ediyor. 1970'lerden beri doların 15 yıllık yükseliş ve düşüş döngülerini işaret eden tecrübeli CEO'ya göre aynı döngü devam edecek. 

Lindahl, Ağustos ayındaki bir mülakatında “Dolarda önemli ölçüde düşüş görebiliriz. Finans piyasaları için çok büyük sonuçları olur.” dedi. Döviz tahmincisi, böyle bir durumun hisse senetlerinde düşüş ve emtia fiyatlarında yükselişi tetikleyeceğini söyledi.