BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  EKONOMİ

Dolar neden düşüyor? İşte konuşulan 6 neden

Dolar neden düşüyor sorusu son günlerin en çok sorulan sorusu oldu. Dolar/TL bir aylık aranın ardından dün ilk kez 6 seviyesinin altını gördü? Peki dolar neden düşüyor. Bankacılara göre 6 neden doların düşüşünde etkili oldu.

Abone ol

Dolar/TL kurunda neler oluyor? Dün bir aylık aranın ardından kez 6 seviyesinin altını test etti. Haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL neredeyse tüm hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans gösterdi. Peki dolar neden düşüyor? Bankacılara göre TL'deki değer kazancında 6 gelişme etkili. İşte o 6 gelişme :

-Küresel gelişmelerin yanında ABD ve AB ile ikili ilişkilere yönelik artan iyimserlik,
-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı ve likidite adımlarıyla sonrası TL'de kısa pozisyonun maliyetinin yükselmesi,
-Yatırımcı endişelerinin önemli bölümünün geride kalması,
-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve dün başlayan Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler,
-Döviz borçlanmalarının çevrilmesinde yoğun bir süreç olan Eylül ve Ekim aylarının yarısının geride kalması,
-Katar Çin ve AB başta olmak üzere önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımların artabileceği beklentisi.

AĞUSTOS AYINDA TARİHİ REKORUNU GÖRMÜŞTÜ
Yüksek enflasyon ve cari açık gibi bozulan makro dengeler, şirketlerin artan döviz borcu, TCMB'nin para politikasının bağımsızlığına yönelik soru işaretleri gibi unsurların yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi ve bölgedeki jeopolitik riskler dolar/TL'nin Ağustos ayında 7.24 ile tarihi rekorunu görmesine neden olmuştu.