BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
HABER /  EKONOMİ

Dolar Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası ne olur? ( Dolar kaç TL 16 Mayıs 2017)

Dolar kuru bugün ABD'den gelecek Erdoğan-Trump görüşmesi haberlerine kilitlendi. Bugün 3.55 liradan güne başlayan dolar kuru akşam saatlerinde yükselebilir. İşte 16 Mayıs 2017 canlı dolar kuru verileri...

Abone ol

Bankalararası piyasada dolar/TL 3,55'in altında seyrediyor. Fed'in bu yıl beklenenden hızlı faiz artırmayacağı beklentisi ile TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında değerlenme eğilimi devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar/TL 3.55 seviyesinin altında işlem görüyor. Euro da 3,90 civarında hareket ediyor.

Piyasalar akşam gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmesini izleyecek.

Dolar, ABD'de cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan verilerin Fed'in haziran ayı ardından beklenen faiz artışlarına ilişkin kuvvetli bir sinyal içermemesinin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde iyimserliğe neden oldu.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ SONRASI DOLAR NE OLUR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yarın yapacağı görüşmenin sonucu da piyasaların gündeminde. Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu Trump-Erdoğan görüşmesi sonrası dolar ne olur sorusuna dünkü köşesinden yanıt verdi. Ağaoğlu'na göre, ABD'den Türkiye adına iyi haberler gelmezse Dolar/TL yükselişe geçer.

Erdoğan ile Trump görüşmesinin bu akşam saat 19.40'ta başlaması bekleniyor.

"Türkiye adına pozitif bazı kararların çıkması, NATO toplantısında da bunları destekleyen açıklamaların yapılmasının kurlar üzerinde aşırı olumlu bir etkisinin olmasını beklemem. Belki 3.5500-3.5650 bandına doğru yeniden bir hareket olabilir. Ancak bunu çok kalıcı olmasını sanmıyorum. Geçtiğimiz hafta Fransa başkanlık seçimlerinin ilk turundan kalan boşluk 3.6289-3.6398 arasında kadar kapandı. Sonrasında yeniden 3.57’li seviyelere dönüldü. Trump-Erdoğan zirvesinden Türkiye adına iyi haberler gelmezse henüz daha kapanmayan boşluğun da kapanması, hatta 3.6430-50 seviyesine kadar bir yükseliş ihtimali artacaktır. Bunda; bir yandan Haziran ayında Fed’den bir artış gelmesinin neredeyse tüm katılımcılarca “benimsenmesi” diğer yandan da bu benimsemeyle birlikte doların (Kolay izlenmesi ba’abından dolar endeksi DXY’ın) değer kazanması etkili olacaktır. Ancak bu yükselişlerin de; henüz daha Haziran toplantısına daha çok zaman olmasından dolayı çok da hızlı olmasını beklemiyorum."

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR

NFO Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen dolar yorumunda "Kurda aşağı hareket devam ediyor ama bu genel olarak dolar endeksindeki kayıplardan kaynaklanıyor" dedi.

Gönen, Trump-Erdoğan görüşmesinden çıkacak mesajların önemli olacağına dikkat çekerek "Bir tarafa doğru sert hareket görebilriiz. Görüşmenin pozitif geçmesi olumlu fiyatlanır, 3.47'ler konuşulabilir. PYD ile ilgili gerilimin sürmesiyle kurda 3.65'e doğru sert tepki olabilir. Eğer 3.54 bandının altına inilirse 3.46'lara doğru radikal satış gelebilir" diye konuştu. 

MERKEZ BANKASI YILSONU DOLAR KURU TAHMİNİ GERİ ÇEKTİ

Merkez Bankası dün Mayıs ayı beklenti anketini açıkladı. 2017 sonu Dolar/TL beklentisi 3.8027'ye gerilerken yıl sonu enflasyon beklentisi % 9,53 oldu. Yurtiçinde bugün kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor, ABD'de konut başlangıçları ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.