BIST 10.073
DOLAR 32,37
EURO 34,83
ALTIN 2.400,71
HABER /  EKONOMİ

Doğuş hedef büyüttü

Doğuş Holding Başkanı Şahenk hedef büyüttü. Enerji de ortak aranıyor, Garanti ise bir banka alabilir.

Abone ol

Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk ve Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, grup ve Garanti'nin hedeflerini anlattı. Şahenk'in verdiği bilgiye göre Doğuş, enerji sektörünü incelemeye başladı. 'Bu işi bilenlerle bir şeyler yapılabilir mi' diye araştırma yapıyor. Grup, gayrimenkul projelerini büyütecek. Volkswagen'in iç sorunlarını aşmasından sonra üretim de gündeme gelebilecek. Garanti, özelleştirilmesi gündemde olan kamu bankaları ile sektörün bütün önemli bankaları gibi ilgileniyor. Ancak patronları, yurtiçi veya dışında özel bir banka alımının da sözkonusu olabileceğini belirtiyor. Özen, yeni bankalarla 'birleşme' deneyimi bakımından Garanti'nin özelliğine dikkat çekerken, Şahenk, "Önümüze getirirlerse ortağımızla bakar, değerlendiririz" diyor.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in Milliyet'in sorularına yanıtları şöyle:

General Electric (GE) ile ortaklığın projelerini ne zaman göreceğiz?
Sahada bunu görmek zaman isteyen bir şey. Başarılı bir Garanti Bankası daha neler yapabilir diye sorulduğunda, Ergun Bey'in müessesesinin tanındığı bir ortamı yaşıyoruz şu anda. Rahmetli Ayhan Şahenk'in bir sözü var; 'Vitrinde çok güzel bir elbise durabilir. Ama o elbiseyi giydiğiniz zaman ya kolu uzun gelir ya paçası. Kısaltmak, uzatmak, oturtmak gerekir' derdi. Bunu yapmazsanız gardropta durur.

Şimdi biz Garanti'nin özelliklerini bozmadan ama iki ortağın pozitif olarak katabilecekleri ne varsa onları kullanma çalışması içindeyiz. Kâğıt üzerinde yapılan şeylerin gerçekleşmesi bazen zaman ve hassasiyet gerektirebilir. Yakın zamanda altı veya dokuz ay içinde bu uygulamaları göreceğiz.

Garanti'deki gelişmelerden memnun musunuz?
Bankacılık, memleketin resmi. Bilançolara bakıyorum, Garanti Bankası'nın gelişmesini zevkle seyrediyorum. Ergun Bey A'dan Z'ye çalışan bir kurum haline getirdi bankayı. Eskiden bireysel bankacılıkta çok az bir payımız varken bugün kendisi ile yarışıyor.

'Ergun Bey getirirse ortağımızla bakarız'
Garanti'nin planı nedir? Kamu bankaları ile ilgileniyorsunuz ama bir gelişme yok... Grup olarak bankacılıkta belirli bir piyasa payına gelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu piyasa payına gelmek için Garanti, kendisi bir büyüme katedecektir. İkincisi, sadece kamu değil, özel müesseler de var. Eğer Ergun Beyler'in göstereceği bankalar da olursa tabii ki bunları değerlendiririz.
Bizim isteğimiz, kendilerine 'belli bir yüzdeye girin arkadaşlar' diyoruz. Üç yıl - beş yıllık planları var. Bunun yanında belli bir fırsat çıkar, kendileri uygun görürlerse, yönetim kurulunda ortağımızla inceleriz.

'İnşaatta büyüyeceğiz televizyonculuğa devam'
Doğuş'un girmek istediği yeni bir alan var mı?
Çok yakın zamanda enerji sektörünü incelemeye başladık. Bununla ilgili birşeyler yapabilir miyiz diye bakıyoruz. Grubumuzun kendi içinde büyüteceği bir gayrimenkul projesi var. Tamamen kendimizin yönettiği veya ortaklıklarla yönlendirdiğimiz belirli sektörlerde olmaya karar verdik. GE ile finansta, Volkswagen ile otomotivde. Gayrimenkullerin kendimize ait olduğu, fakat dünyada ismi bilinen turizm kurumlarıyla beraber otellerimizin yönetilmesi... İnşaatta Doğuş'un kendi birikimi vardır. Televizyonculukta da devam edeceğiz.

Enerji sanayicinin yeni derdi mi? Herkes enerjiyle ilgilenmeye başladı?
Türkiye'de enerjide birkaç yıl sonra arz problemi olacağı anlaşılıyor. Biz bunları araştırıyoruz. Acaba grubun bu işi bilen gruplarla birlikte Türkiye'de yapabilecekleri bir şey var mı diye bakıyoruz.

TÜSİAD ile Başbakan arasında yaşanan gerginlik Türkiye'ye özgü bir sorun mu?
Türkiye son dört senedir önemli bir programın içinde. Bu programın getirmiş olduğu pozitif değişimin yanında ekonomide bazı negatif şeyler de oluyor. Burada herkesin söylemine saygı göstermek lazım.

Volkswagen Türkiye'de yatırım yapacak mı?
Şu anda üretimde bazı modellerde atıl kapasite çalışıyorlar. Yeni bir üretim merkezi yaratmanın zorluğunu yaşadıklarını ben şahsen görüyorum.
Ama yolun bu tarafında da dünyanın çok beğenilen otomotvi markalarının da Türkiye'de yatırımları var. Burada yatırım yapılıyorsa demek ki yatırımcısına bir kazanç sağlıyor. Volkswagen kendi içindeki problemlerini aşabildiğinde Türkiye'ye gelir diye düşünüyorum.

Özen: Yabancı banka da olabilir
Ergun Bey, Ferit Bey, eğer önümüze getirirlerse yeni banka alımı olabilir diyor... Tabii ki fırsat çıktığı zaman değerlerdiriyoruz. Gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında. Garanti daha önceki birleşme tecrübesini geleceğe yansıtabilir. Sektörün geleceğine bakıldığı zaman, en önemli konu kamunun ne olacağı... Garanti burada çok önemli bir oyuncu olmak istiyor açıkçası.

GE ile ortaklık taraflardan hangisini değişmeye zorluyor?
12 banka ile başladığımız bir satış süreci vardı. Ferit Bey, GE'yi seçti. Bir tek benim ve üç beş arkadaşımın çalışma hayatı değişti. Bankanın bir tane müşterisi veya iş ortağı çıkıp "Ya sizin iş yapma şekliniz değişti, kötüye gitti" diyemez. Kıskanılacak bir durum var burada. Hem Türk bankası olarak kalma başarısı gösterip içine de dünya devi bir yabancı ortağı alan çok müessese yok Türkiye'de. GE, bir dünya devi olmasına rağmen kompleksiz bir şekilde diyor ki "Sende iyi bir şey varsa ben senden alırım, bende varsa ben sana veririm." Bir dünya devi bunu dedikten sonra bizim de bu felsefeyi benimsememiz lazım. Garanti Bankası, her zaman dinleyen öğrenen bir kurum oldu. Bu özelliğimizi kaybetmeyeceğiz.

İki, üç yıl sonra Türkiye'de nasıl bir bankacılık sektörü olacak?
Stratejik çalışmamıza göre beş-altı banka piyasanın yüzde 80'ine hakim olacak. Bizim hedefimiz bu 80 içinde 15 ile 20 arasında bir paydır.