BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Doğu Kudüs Filistin'in gelecekteki başkenti'

AB elçileri tarafından kaleme alınan ve kamuya sızdırılan gizli raporda, doğu Kudüs'ün Filistin'in gelecekteki başkenti olarak görülmesi çağrısı yapılıyor.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin Ortadoğu elçileri, Brüksel'e Doğu Kudüs'ü Filistin devletinin gelecekteki başkenti olarak görme çağrısı yaptı.

Rapora göre İsrail yerleşimleri Filistin varlığını sistematik olarak zayıflatıyor

Çağrı, 25 Avrupa ülkesinin Kudüs ve Ramallah elçilikleri tarafından kaleme alınan raporun sızdırılmasıyla ortaya çıktı.

Raporda aynı zamanda Filistinlilerin evlerinin yıkılması konusunda Avrupa Birliği'nin varlık göstermesi ve barışçı göstericiler tutuklandığında müdahale edilmesi çağrısı yapılıyor.

Geçen ay AB başkonsolosları tarafından kaleme alınan gizli rapor, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin iki devletli bir çözümü gittikçe zorlaştırdığı uyarısını yapıyor.

Raporda, "yerleşimlerin devamlı büyümesi, imar kısıtlamaları, süregiden yıkımlar ve boşaltmaların hem ciddi insancıl sonuçları var, hem de Doğu Kudüs'teki Filistin varlığını zayıflatıyor" deniyor.

Çözüm önerileri

Raporda, diplomatlar AB'nin Doğu Kudüs'e dair ifade edilen politikasıyla tutarlı olması için bazı önerilerde de bulunuyor.

Bu önerilere göre, AB yetkilileri ve üye ülkelerin siyasetçileri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan İsrail hükümet yetkilileri ve kurumlarını ziyaret etmemeli.

Ayrıca, Kudüs'ün Filsitinlilere ait bölgelerine zorla giren yerleşimcilerin Avrupa Birliği ülkelerine girişi engellenebilmeli ve doğu Kudüs'ten gelen İsrail ürünleri boykot edilmeli.

Avrupa Birliği yetkilileri henüz rapora dair bir açıklama yapmadı ve önerilerin kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor.

BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Wyre Davies, Avrupa'nın işgal altındaki Filistin topraklarına dair İsrail'in uygulamalarını eleştirmesinin yeni olmadığını söylüyor.

Ancak Davies İsrail'in "sistematik olarak Filistin varlığını zayıflattığı" sonucuna varan raporun İsrail AB ilişkilerinde gerilime yol açabileceğini ekliyor.

Rapor, İsrail ordusunun, Doğu Kudüs'te Arapların yaşadığı semtte yeni yerleşim merkezleri için planlanan bir bölgede yaptığı yıkımdan saatler sonra sızdırıldı.

Şeyh Cerrah semtindeki Shepherd (Çoban) Oteli'nin İsraillilere 20 apartman dairesi inşa edilmesi amacıyla yıkıldığı bildiriliyor.