BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.425,19
HABER /  EKONOMİ

Dizel araç sahiplerine kötü haber

Motorin ve benzin arasındaki fiyat farkı yüzde 7'ye geriledi.

Abone ol

Benzin ve motorinin fiyatı kafa kafaya geldi. 8 yıl önce yüzde 31 olan fiyat farkı bugün yüzde 7’lere kadar geriledi. Shell’in Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, aradaki makasın uzun vadede kapanacağını belirtti.

Benzine göre daha ucuz olduğu için tercih edilen motorinin fiyatı neredeyse benzine yetişti. Haziran 2005’te bir litre benzin 2.56 liradan, motorin ise 1.95 liradan satılıyordu. Bugün sinin haberine göre, Bu dönemde benzinle motorin arasındaki fark yaklaşık olarak yüzde 31 civarındaydı. Fiyatı Tüpraş belirliyor Bugün ise 95 oktan benzinin litresi 4.79, euro dizel motorin ise 4,47 liradan satılıyor. Fiyat farkı ise yüzde 7’ye kadar geriledi. Benzin ve motorin fiyatları arasındaki makas her geçen gün daralırken Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, bunun sebebini arz ve talebe bağlıyor. Erdem’e göre uzun vadede benzin ve motorin arasındaki fiyat makası kapanabilir. Akaryakıt şirketlerinin petrol fiyatlarındaki düşüşü geç, çıkışı erken fiyatlara yansıttığına yönelik eleştirilere katılmayan Erdem, Tüpraş’ın fiyatlandırmasını adres olarak gösterdi.

Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) üyeleriyle bir araya gelen Erdem, tavan fiyat uygulamasının sağlıklı olmayacağına dikkat çekerken, taban fiyatın ise olabileceğini düşünüyor.

AŞIRI KARLILIK YOK

Akaryakıt sektörünün aşırı kârlı olduğunun sürekli gündeme geldiğini ifade eden Erdem, yatırımların ağır olduğunu belirterek aşırı kârlılık olmadığını vurguladı. Erdem, vergi finansman yükünün ağır olduğunu aktardı.