BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakırı karıştıran yayın

Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği 15 Şubat'ı sessiz geçiren Diyarbakır neden karıştı? İşte sorunun cevabı.

Abone ol

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat’ı sessiz geçiren Diyarbakır’da örgüt yandaşlarının provokasyonuyla önceki gün istenmeyen olaylar yaşandı.

Mardin’de öldürülen teröristlern cenazelerini kullanan PKK’ya yakın internet siteleri, gazete ve Roj TV, yaptıkları yayınlarla halkın sokağa dökülmesine neden oldu. Roj TV’den yapılan ‘Pazar günü saat 09.00’da Diyarbakır Devlet Hastanesi’nin önünde toplanın’ çağrısı provokasyonda etkili oldu. Girişimlerine rağmen 3 bin civarında insan toplayabilen örgüt, huzur ve sükunet ortamına alışan şehirde ortalığı birbirine kattı.

Provokasyonda DTP İl Başkanı Ahmet Cengiz ve çok sayıda partili de rol aldı. Cengiz gösterici grubun önünde yürüdü ve cenazenin defnedilmesinden sonra mezarlıkta yaptığı konuşmasında teröristbaşı Öcalan’ı ‘Kürt halk önderi’ diye nitelendirdi.

15 Şubat öncesinde terör örgütü PKK tarafından yapılan ‘Öcalan’ın yakalandığı 15 Şubat’ın yıldönümünde eylem yapın, işyerlerini açmayın, sokaklara çıkmayın ve karalar giyin’ çağrısına itibar etmeyen Diyarbakır, önceki gün üzücü olaylara sahne oldu. İddiaya göre, Öcalan 22 Şubat Çarşamba günü avukatlarıyla yaptığı görüşmede “Geçen yıllara oranla bu yıl 15 Şubat’taki eylemlere katılımın düşük olduğu söyleniyor. Her yerde eylemler yapılmış, ama Diyarbakır’da sessiz geçmiş. Niye böyle oldu? Devletin yoğun bir yönelimi mi olmuş?” diye sordu. Öcalan’ın bu tavrı Diyarbakır’da terör yandaşlarını kamçıladı. PKK’nın internet siteleri ile diğer yayın organlarında 15 Şubat’la ilgili provokasyon içerikli çok sayıda yazı yer aldı:

“Amed hep seni düşlerken 15 Şubat böyle mi geçecekti? Herkesin seni sorgulamasını hak ettin mi? Seni durduranlar mı var? Yoksa serhildan (başkaldırı) ruhunu körelten festivaller, kültürel etkinlikler ve sanat gösterileri mi? Sorgula ve harekete geç!” 24 Şubat’ta Mardin’in Dargeçit ilçesinde 7 teröristin öldürülmesini fırsat bilen terör örgütü ve sempatizanları internet siteleri ve örgüt yanlısı gazeteler ile Roj TV üzerinden yoğun bir propaganda başlattı. Roj TV, cumartesi günü ana haber bülteninde ‘Pazar günü saat 09.00’da Diyarbakır Devlet Hastanesi’nin önünde toplanın’ çağrısı yaptı.

Propagandaya rağmen 3 bine yakın kişiyi toplayabilen PKK yandaşları, terörist Engin Ekinci’nin cenazesinin toprağa verilmesi öncesi ve sonrasında ortalığı savaş alanına çevirdi. Grup Öcalan lehinde slogan attı. Polis, grubu dağıtmak için biber ve gözyaşartıcı gaz ile tazyikli su kullandı. Gösteriler sonucunda aralarında polisin de bulunduğu 10 kişi yaralandı.

Haber: Emrullah Bayrak
Kaynak: www.zaman.com.tr