BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,22
ALTIN 2.446,21
HABER /  POLİTİKA

Çillerin 28 Şubat planı

Tarihi 28 Şubat 1997 MGK toplantısı öncesi Çiller bir plan yaptı. Ancak DYP lideri bu amacına ulaşamadı.

Abone ol

28 Şubat 1997’de yapılan tarihi MGK toplantısı öncesinde dönemin Başbakan Yardımcısı Çiller, komutanların emekliye sevk edilip ‘darbe girişimi’ suçlamasıyla yargılanması planını yaptı. Ancak Erbakan uzlaşmacı bir tavır sergiledi, plan suya düştü.

Çiller, 28 Şubat’taki MGK öncesinde kurmaylarıyla yaptığı durum değerlendirmesinde, askerlerin açıkça siyasete müdahale ettikleri ve bu müdahaleyi hükümeti yıkıncaya kadar sürdürecekleri görüşü ortaya çıktı. Aynı toplantıda, askerlerin bu girişiminin ordunun ortak tutumu olmadığı, karargahtaki bazı generallerin inisiyatif kullanmaları sonucu geliştiği tespitinde bulunuldu.

İPİM CEBİMDE GEZİYORUM

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiller, bu tespitlerin ardından, “Ben böyle bir oldu bittiye müsamaha göstermem. Mücadele edeceğim” dedi. Bu toplantıda ilk kez dönemin Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in emekli edilmesi fikri telaffuz edildi. Çiller “Siyaset bir kere de anayasa ihlaline karşı dirensin. Askeri müdahalelere teslim olmanın sonuçlarını biliyoruz. Direnildiği zaman ne olacağını ise kimse bilmiyor. Gerekirse milletime bunu gösteririm” yorumunda bulundu ve “İpim cebimde geziyorum” sözünü de ilk kez burada söyledi.

EMEKLİYE SEVK VE YARGILAMA

Kendisine gelen istihbarat raporları doğrultusunda yapılan hazırlıklardan haberdar olan Çiller, bu kapsamda MGK toplantısı ve sonrasındaki hareket planını en ince ayrıntısına kadar belirledi. Çiller’in tarihi MGK toplantısı öncesi yaptığı hazırlığın en önemli ayağını, hükümete ‘baş kaldıran’ komutanların tamamının emekliye sevk edilmesi ve darbe girişimi suçlamasıyla yargılanması oluşturuyordu.

BAŞBAKAN ERBAKAN ŞAŞIRTTI

Ancak 28 Şubat’taki MGK’da Çiller planını hayata geçiremedi. Başbakan Necmettin Erbakan’ın MGK’da kendisine yöneltilen eleştiriler karşısında uzlaşmacı bir tutum sergilemesi üzerine, Çiller yapmayı planladığı konuşmayı gerçekleştiremedi. TBMM’de basın toplantısı düzenlemekten de son anda vazgeçen Çiller, “En büyük komutan Meclis’tir. 28 Şubat ve MGK bildirisindeki ifadeler kabul edilemez. Meclis’te bu konuya tartışacağız” açıklamasını yaptı.

Genelkurmay Başkanı, Çiller ile yaptığı görüşmede Karadayı, bu konunun TBMM’ye taşınmasından üzüntü duyacaklarını bildirdi. Çiller, Karadayı’dan MGK bildirisinde yer alan ‘yaptırım” sözünün düzeltilmesini ve bildiride ‘sehven” yer aldığının açıklanmasını istedi. Bu telefon görüşmesinin ardından Erbakan , TBMM Başkanı Mustafa Kalemli’yi makamında ziyaret etti. Erbakan, MGK kararlarının Meclis’e taşınıp taşınmayacağı yönündeki bir soru üzerine, böyle bir kararın olmadığını söyledi. Erbakan’ın bu açıklaması üzerine Çiller’in ‘yaptırım’ kelimesinin düzeltilmesi isteği de yerine getirilmedi.

Haber: Seda Şimşek
Kaynak: