BIST 10.174
DOLAR 32,21
EURO 34,77
ALTIN 2.423,05
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da yine olaylar çıktı

BDP’nin Çağrısı üzerine vatandaşın Park Orman’da 2 gün yapılması planlanan açlık grevine izin verilmedi.

Abone ol

Şehrin birçok noktasında küçük gruplar, sokak aralarında ateş yaktı. Bağlar'da bir otomobili ateşe veren göstericiler, polislerin yangını söndürmesini de engelledi. Şehir genelinde geniş güvenlik tedbirleri alan Diyarbakır emniyeti, olaylara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ediyor.

Cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla 17 Kasım ve 18 Kasım'da halkın katılımıyla eylem yapılmasına yönelik çağrı üzerine Diyarbakır karıştı. Kentin büyük bölümünde esnaf kepenklerini kapattı. Şehir merkezindeki Park Orman’da eylem yapılmasına ise polis izin vermedi.

Diyarbakır'da BDP'nin 48 saat sürecek kitlesel açlık grevi çağrısı nedeniyle kepenk kapatma eylemi yapıldı. Eczane ve fırınlar dışında kentteki işyerlerinin neredeyse tamamı açılmazken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü olağanüstü güvenlik önlemi aldı.

diyarbakir.20121117141815.jpg

ÖZEL HAREKAT TİMLERİ KİLİT NOKTALARI TUTTU

Özel harekat timleri ve çevik kuvvet ekipleri kentin birçok yerinde güvenlik önlemi alırken, caddeleri dolaşan bir polis aracından Valilik tarafından yapılacak eylem ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyuran anonslar yapıldı.

Polis aracından, "17-18 Kasım tarihlerinde Koşuyolu Parkı, Batıkent boş arazisine, Park Ormanı, Dağkapı Meydanı, Konukevi önü gibi yerlerde yapılacak eylem ve yürüyüşler Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanmıştır. Söz konusu bu yerlerde yapılacak toplanma veya eylemlere müdahale edilecektir. Tüm Diyarbakır halkına önemli duyurulur" denildi.

PARK ORMANA GİTMEK İSTEYEN GRUBA ENGEL

Diyarbakır'da açlık grevlerine destek vermek amacıyla BDP önünde toplanarak Park Ormana gitmek isteyen grup polis engeliyle karşılaştı. BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ünde aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişilik gruba polis yetkilileri etkinliğin Valilik tarafından yasaklandığını toplanmalara ve eylemlere müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

AYDOĞAN'DAN POLİSE: SİZİN İSTİHBARATINIZ DOĞRU ÇALIŞMIYOR

Polisin, "Lütffen buradan dağılın bize yönelik bir saldırı olacağına dair duyumlarımız var demesine tepki gösteren BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Ne duyumu ya, ne duyumundan bahsediyorsunuz. Sizin istihbaratınızda doğru çalışmıyor. Aldığınız duyumlarda doğru değildir. Artık yeter" diyerek cevap verdi.

BDP ÖNÜNDE TOPLANAN KALABALIK DAĞILDI

BDP il binasına kaydırılan grup bu kez burada oturma eylemi yaparken polis sık sık Türkçe ve Kürtçe anonslar yaparken eylemlerin ve toplanmaların Valilik tarafından yasaklandığını duyurdu. Oturma eylemi yapan gruba seslenen polis dağılmadıkları taktirde müdahale edileceğini anons etti. Yapılan uyarılar üzerine BDP'liler oturma eylemini bırakarak bina önünde basın açıklaması yaptı.

"BUGÜN DİYARBAKIR AYAKTADIR"

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, açlık grevlerine destek vermek amacıyla düzenledikleri destek eyleminin sadece Diyarbakır'da yasaklandığını söyledi. Aydoğan, "Diyarbakır barışın başkentidir, çözümün başkentidir, direnişin başkentidir. Buradan başlayacak ve dalga dalga yayılacak olan eylemin bütün Türkiye'nin yayılacağını ve buradaki direnişten moral alacağını biliyorlar. İşte bunun için yasaklıyorlar. Ama korkunun ecele faydası yoktur. Bugün Diyarbakır ayaktadır. Şuan da Diyarbakır'ın bütün sokakları ve meydanlarını halk doldurmuş evinde, dükkanlarda, yaşadığı her yerde ve mekanda açlık grevine girerek cezaevindekilerle dayanışma eylemini fiilen sivil bir eylemlik olarak başlatmıştır" dedi.

BAĞLAR İLÇESİNDE OLAYLAR ÇIKTI

Açıklamanın ardından grup dağılırken Bağlar İlçesi'ndeki Emek ve Öğretmenler Caddesi üzerinde yüzleri kapalı grup yola barikat kurdu. Lastik yakarak yola barikat kuran göstericiler polise taş ve el yapımı bomba atarken, polis göstericilere tayizikli su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Emek caddesinde yaşanan olayları görüntülemek isteyen gazetecilere de polis tayizikli su sıkarken, bazı gazetecilerin kameraları ve fotoğraf makineleri zarar gördü. Kentin bir çok noktasında olaylar sürerken çok sayıda kişi gözaltına alındığı öğrenildi.