BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,69
ALTIN 2.409,65
HABER /  DÜNYA

Diyarbakır’da tarihi gün

Diyarbakır’da tarihi bir gün yaşandı. Toplu açılış töreninde bir araya gelen Başbakan Erdoğan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Bar...

Abone ol

Diyarbakır’da tarihi bir gün yaşandı. Toplu açılış töreninde bir araya gelen Başbakan Erdoğan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ve sanatçılar İbrahim Tatlıses ile Şivan Perver, barış mesajları verdi.
Kantar Köprülü kavşağında gerçekleştirilen törende ilk konuşmayı yapan Mesut Barzani, Başbakan Erdoğan’a barışa sunduğu katkılardan ötürü teşekkür etti. Barzani, “Yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Birbirini kabul etmek, kardeşlik içinde yaşamak zamanıdır. Savaşlar denendi ama kimse savaştan bir hayır görmedi. Bugünün oluşumu, Erdoğan’ın Erbil’e gelişiyle başlamıştır. Ben bugün sevinçler içinde kaldım. Ortadoğu’da yaşayan insanların artık birlikte yaşama zamanı gelmiştir. Birlikte yaşamakla birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlere götürebiliriz” dedi.

TATLISES VE PERVER’DEN “BARIŞ” DÜETİ
Daha sonra sahneye İbrahim Tatlıses ve Şivan Perver çıktı. İki sanatçı da alandaki tarihi kalabalığa barış mesajları verdi. Başbakan Erdoğan’a teşekkürlerini sunan Şivan Perver, “Bu ülke ne tarihler gördü, neler geçirdi biliyorsunuz. Ve şimdi yeni bir devir. Bu barış devri, demokrasi devridir. Demokrasiye ihtiyacı var bu ülkenin. Dünyaya düşen her insanın özgürce yaşama hakkı vardır. Sayın Başbakan Almanya’da üç sene önce demişti ki, ‘asimilasyon bir insanlık suçudur, bir günahtır’. Bu ülkede asimilasyon olmayacak, insanlar dostça yaşayacak. Siz emredin, biz gelelim. Yeter ki dostluk kardeşlik barış eli her zaman birbirini tutsun” diye konuştu.
İbrahim Tatlıses ise, “Barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Biz Şivan kardeşimle buraya ne şöhrete ne şana geldik. Biz bunlara doyduk. Yani biz istersek, karı saman ederiz, hasta ineğini de kaldırırız. Bazılarımız buna engel yapıyor. Muhalefetin olduğu yerde barışın olması mümkün değil ancak her şeyin sahibi sizsiniz. Bu halk her şeyi başarır. Son kez bir şey söylüyorum. Benim eğer erkek bir çocuğum olursa, adını Barış koyacağım. Adı barış olacak” dedi.

AHMET KAYA’YI ANDI
Bugünün Ahmet Kaya’nın ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Vatana hasret, dosta hasret şekilde tam 13 yıl önce bugün, bir 16 Kasım’da gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya’yı Diyarbakır’ın Malatya’nın evladını, Türkiye’nin sesini, sevgili dostum Ahmet Kaya’yı rahmetle yad ediyorum. Ah diyorum, ah o da burada olsaydı. Ben Pınarhisar’a giderken o da uğurlamaya gelmişti. O da şarkılarıyla türküleriyle bu kardeşini uğurlamaya gelmişti. Sevgili Tatlıses ile Perver’i keşke bizimle dinleseydi. Bizimle eşlik etseydi. Mukadderat. Ben şuna yürekten inanıyorum. Bugün Diyarbakır’daki bu buluşma, bu hasret giderme var ya, bugün Diyarbakır’da aynı gökyüzünün altına kurduğumuz muhabbet ortamı var ya, Yunus Emre’nin Mevlana’nın Hacı Bektaş-ı Veli’nin ruhunu muazzez etmiştir. 13 yıl önce aramızdan ayrılan Ahmet Kaya’nın ruhunu da muazzez etmiştir” dedi.

“MAHŞERE KADAR BİRİZ, KARDEŞİZ”
Son olarak kürsüye Başbakan Erdoğan çıktı. Kardeşlik mesajları veren Erdoğan, “Biz kardeşiz, biz pazara kadar değil mezara kadar, mahşere kadar biriz, beraberiz. Biz aynı coğrafyanın aynı toprakların medeniyetin mensuplarıyız” dedi.

“BU CUMHURİYET SENİN CUMHURİYETİNDİR”
Kalabalığı seslenen Erdoğan, “Diyarbakırlı kardeşim, Kürt Kardeşim, Türk kardeşim, Zaza kardeşim. Bu cumhuriyet, senin cumhuriyetindir. Bu cumhuriyet ne kadar İzmirlinin, İstanbullunun, Ankaralının cumhuriyetiyse işte o kadar senin cumhuriyetindir. Bu bayrak senin bayrağındır. Sen herkes gibi 76 milyon gibi bu ülkenin öz be öz vatandaşı, bu vatanın bu bayrağın bu devletin sahibisin” ifadelerini kullandı.

“SÜRECE SAHİP ÇIKIN”
Diyarbakırlılardan bir ricası olduğunu açıklayan Başbakan, “Eğer siz bu sürece sahip çıkarsanız, inanın bu süreç büyüyecektir. Eğer siz bu bahara sahip çıkarsanız bu bahar daha da kalıcı olacak. Eğer Diyarbakır bu umuda sahip çıkarsa, bu fidanlar çınar olacak. Geleceğe umutla ilerleyecek. Unutmayın, söz silahtan etkilidir. Siyaset şiddetten çok daha etkilidir” dedi.

“CEZAEVLERİNİN BOŞALDIĞI BİR TÜRKİYE”
Gelecekten ümitvar olunmasını isteyen Erdoğan, “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, beraber olduğu, birlikte büyük Türkiye, yeni Türkiye olduklarını göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın” diye konuştu.
(İHA)