BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.422,96
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da Nevruz böyle kutlandı

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına soğuk ve yağmura rağmen büyük katılım vardı. Öcalan'ın mektubu Kürtçe ve Türkçe okundu.

Abone ol

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) organize ettiği Nevruz Kutlamaları büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Nevruzda Öcalan'ın silahlı mücadeleyi sonlandırması için PKK'ya kongre çağrısı yaptığı mektup okundu.

Sabahın erken saatleri olmasına rağmen Nevruz alanına binlerce kişi akın etmeye başladı. Planlanan programa göre Öcalan'ın mektubunu Pervin Buldan Kürtçe, Sırrı Süreyya Önder Türkçe okudu

2.20150321141453.jpg

İŞTE ÖCALAN'IN TARİHİ 2015 DİYARBAKIR NEVRUZ MESAJI

Barışın eşitliğin özgürlük ve demokrasinin yanında yer alan tüm haklarımızın ve dostlarımızın nevrozunu selamlıyorum.

Emperyalist kapitalizmin ve despotik yerel işbirlikçilerinin tüm dünyaya dayattıkları neoliberal politikaların yol açtığı kriz, bölgemiz ve ülkemizde çok yıkıcı bir şekilde yaşanmaktadır. Haklarımızın ve kültürlerinin etnik ve dini farklılıkları bu kriz ortamında anlamsız ve acımasız kimlik savaşlarıyla tüketilmektedir.

MÜCADELE SÜRDÜRÜLEMEZ BİR AŞAMAYA VARMIŞ BULUNMAKTADIR

Ne tarihi ne çağdaş ne de vicdani ve siyasi kimliklerimiz buna asla bigane kalamaz. Bilakis acil bir müdahale dini inançlarımız siyasi ve ahlaki sorumluluğumuzun gereğidir. Ülkemiz halklarının demokrasi özgürlük kardeşlik ve onurla barışı için yürüttüğümüz mücadele bugün tarihi bir eşiktedir. Kırk yıllık hareketimizin acılarla geçen mücadelesi boşa gitmediği gibi sürdürülemez bir aşamaya varmış bulunmaktadır. Tarih ve halklarımız bizden dönemin ruhuna uygun bir çözümü ve barışı talep etmektedir.

40 YILLIK SİLAHLI MÜCADELEYİ SONLANDIRMA İÇİN KONGRE ÇAĞRISI

Tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma göreviyle karşı karşıyayız. PKK'nin Türkiye'ye karşı yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü silahlı mücadeleyi sonlandırma ve yeni döneme uygun siyasal ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapılmasını gerekli ve tarihi görmekteyim. Umarım ilkesel mutabakata varılarak en kısa zamanda bu kongreyi başarıyla realize etme durumu yaşarız.

Bu kongreyle birlikte artık yeni bir dönem başlamaktadır. Bu yeni dönemde Türkiye cumhuriyeti tarihinde özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde kardeşle yaşama sürecine giriyoruz.

BÖL YÖNET POLİTİKASI

Böylelikle 90 yıllık çatışma sürecinden gerçek barış kriterleriyle örülmüş bir geleceğe yürüyoruz. Nevrozun gerçek tarihine yakışan böyle bir tarihe selam olsun. Velakin ülkemiz ve halklarımız için doğrular aynı zamanda kutsallar olan bir bölge için geçerli olmak zorundadır. Kapitalist emperyalismin son yüz yıllık gerçeği şudur, ulus devlet milliyetçiliği temelinde, entnik kimlikleri birbirlerine düşman etmek, yani böl yönet politikasına uygun olarak varlığını acımasızca günümüze kadar sürdürmek.

BARBARLIĞIN BİLE ANLAMINI ZORLAYAN ÖRGÜT IŞİD

Ortadoğu üzerinde emellerinden vazgeçmeyen zorbaların son görüntüsü IŞİD'le ortaya çıkmıştır. Barbarlığın bile anlamını zorlayan bu örgüt, kadın çocuk demeden, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler ve Asuriler olmak üzere bütün inçnçlara dönük vahşice katliamlar sergiledi. Artık gün bu acımasız ve yıkıcı tarihi sonlandırıp gerçek geçmişe uygun barış kardeşliğe geçiş yapma günüdür. İnancım gereği catışmacı yıkıcı milliyetçiliğin doğurduğu ulus devletlerini demokratik siyasetle ortaklaşmaya geçmenin vaktidir. Ulus devletleri kendi aralarında ortadoğuyu demokratik ortak evini inşa etmeye çağırıyorum.1.20150321141502.jpg

Bugün vesilesiyle mahşeri topluluğunuzun ezici çoğunluğunu teşkil eden, özgürlüğe kanat çırpan kadınları ve gençleri önümüzdeki dönemin ekonomik sosyal siyasal ve güvenlik alanında, özgürlük mücadelesinde en aktif bir şekilde yer almaya çağırıyorum.

KONABİ DİRENİŞİNİ VE ZAFERİNİ SELAMLIYORUM

Ayriyeten hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen Eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Yukarda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar, tarihimizin ve güncelliğimizin yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağdırıdr.

Tekrar bu tarihi nevrozun tüm insanlık için büyük hayırlara vesile olması için hepinimiz kalbimle selamlıyorum. Yaşasın nevzor, yaşasın halkların kardeşliği.

 

 ÖCALAN TİŞORTLÜ GÖREVLİLER

Yağmura rağmen katılım oldukça yüksekti. Hava soğuk olmasına rağmen alan doldu. Güvenlik, Demokratik Toplum Kongresi'nin Öcalan fotoğraflı tişörtlerini giyen görevliler tarafından sağlandı. Alanda birçok parti ve grubun flamaları dikkat çekiyor.

DİYARBAKIR'DAKİ NEVRUZ ALANINDAN FOTOĞRAFLAR (TIKLAYINIZ)

Kutlamalara katılanlar park girişinde emniyet görevlileri tarafından teker teker arandı.

 


Etkinlikte, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de aralarında bulunduğu bazı davetlilerin mesajları okundu.

HEP BİRLİKTE ALANA GİTTİLER

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Dicle ve Irmak, Belediye Başkanı Kışanak, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, kanaat önderleri ve gazeteciler, etkinliğe katılmak üzere DTK il binası önünde bir araya geldi. Yöresel kıyafet giyen Yüksekdağ, Kışanak ve Irmak'ın bulunduğu heyet, buradan parti otobüsüyle etkinliğin yapıldığı Nevroz Parkı'na geçti.

4.20150321141518.jpg

GÜLTEN KAYA DA ORADAYDI

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Nevruz kutlaması için protokoldeki yerini aldı.

Sahne önündeki izdihamdan dolayı programlarda aksamalar yaşandı. Müzik grupları sahne alırken, Diyarbakır'da coşkulu bir nevruz yaşandı.

3.20150321141528.jpg

GAZETECİLERE SALDIRI

Verilecek mesajlar için tüm Türkiye ve dünya kamuoyunun merakla beklediği Nevruz kutlamasına katılmak üzere Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlığı'nda oluşturulan tertip komitesi tarafından düzenlenen akrediteyi alan gazeteciler, alana girdiklerinde yüzleri kapalı bir grubun saldırısına uğradı.

Akrediteleri olmalarına rağmen alana alınmak istenmeyen gazetecilerin kullandığı techizata el koyan yüzleri kapalı grup, "El konulan kamera ve fotoğraf makinelerini DTK'dan alabilirsiniz" diyerek çekim yapmalarına izin vermeyip malzemelerini aldı.

ates.jpg

PYD EŞ GENEL BAŞKANI ASYA ABDULLAH "İNSANLIK MÜCADELESİ VERİYORUZ"

PYD Eş Genel Başkanı Asya Abdullah konuşma yaptı. Barış, özgürlük ve direniş nevruzunu kutlayan Asya Abdullah, Suriye'de sürdürülen mücadelenin insanlık mücadelesi olduğunu belirterek, bu çatışmalarda hayatını kaybedenlerin önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.

Haseki'de Nevruz gecesi hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Asya Abdullah, bu saldırıların iradelerini zayıflatamayacağını, nevruz ateşini hiçbir saldırının söndüremeyeceğini anlattı.

Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecine destek verdiklerini belirten Asya Abdullah, beklentilerinin demokrasi ve insanca yaşam olduğunu belirtti. Demokratik bir Suriye için geliştirilen projelerin çok önemli olduğunu belirten Asya Abdullah, YPG ve YPJ mücadelesinin tüm Suriye için bir kurtuluş kapısı açacağını iddia etti.

diyarbakir-nevruz.20150321120201.jpg

POLİS KIRMIZI ALARMDA

Öte yandan milyonlarca insanın katılım göstermesi beklenen Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da da olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Güvenlik güçleri Nevruz kutlamaları sırasında yaşanabilecek olası her türlü provakatif girişim için kentte kırmızı alarma geçmiş durumda.

25 YERDEN 97 OTOBÜS

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca, nevruz etkinliğinin  yapılacağı alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla 25 yerden 97 otobüsle  vatandaşlar ücretsiz taşındı.

aa_picture_20150321_4841847_web.jpg

OTELLER DOLDU

Nevruz kutlamaları için yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin geldiği Diyarbakır'da otellerde de yer kalmadı. Nevruz Komitesi yer kalmaması nedeniyle gelenlerin konaklaması için bin 500 ev hazırladı.

Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı basın mensupları, nevruz  kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başlarken, alana canlı yayın araçları  yerleştirildi. Etkinliği izlemek için 700'ü aşkın basın mensubu akreditasyon  yaptı.

nevruz.20150321120238.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN NEVRUZ MESAJI

NEVRUZ ATEŞİ İÇİN 15 TON ODUN

Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği Nevruz alanına kalabalık  nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için  alana 15 ton odun getirildi.