BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,63
ALTIN 2.391,01
HABER /  POLİTİKA

Diyarbakır Mursi'ye böyle destek verdi

Diyarbakır'da, Mustazaflar Cemiyeti ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde Mısır'a destek mitingi düzenlendi.

Abone ol

İstasyon meydanında düzenlenen mitinge, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da katılarak destek verdi.

Mitingde konuşan Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, "İnsanlar hunharca katlediliyor. Müslüman ülkeler ne yapıyor? Bu katliamı sadece seyretmeyeceğiz. Sessiz kalmayacağız, haykıracağız" dedi.

ALTAN TAN DA KATILDI

Mustazaflar Cemiyeti ve 57 İslami sivil toplum kuruluşunca Mısır'a destek amacıyla "Amed'ten Mısır Direnişi'ne Destek" adında İstasyon meydanında düzenlenen miting için güvenlik bariyerleri kurulurken, alana giren herkes polis tarafından üst aramasından geçirildi.

Kadınların Rabia işareti yaptıkları miting boyunca sık sık Mursi'ye destek sloganları atıldı. Tertip komitesi mitinge katılımın yaklaşık 100 bin kişi olduğunu belirtirken, polis yetkilileri ise sayıyı 20 bin olarak kayıtlara geçti. İlahi ve duaların okunması ile başlayan mitinge, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da destek vermek amacıyla katıldı. Platformun arkasında oturarak konuşmaları dinleyen Altan Tan'a, Hüda-Par Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Genel Başkan yardımcısı M.Bahattin Temel eşlik etti. Meydanda bulunanlar sık sık, Mısır halkının direniş sembolü haline gelen dört parmak işaretini yaparken, meydanın değişik yerlerinde de Mısır bayrakları açıldı. Bu arada, platform yetkilileri, canlı yayınlanan mitingin Mısır'dan da izlendiğini ve İhvan yetkililerinin telefonla bağlanmak istediklerini ancak güvenlik gerekçesiyle bunun gerçekleşemediğini söyledi.

CUNTANIN MEŞRUİYETİ YOK    b.20130818223311.jpg

Mitingde konuşan Hüda-Par Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, dünyanın gözü önünde Müslümanların katledildiğini belirterek, "Mısır'da katliam ve zulüm var. Yüreğimiz kan ağlıyor. Mısır'daki katliam için ABD ve AB'ye kızıyoruz. Ama asıl kızgınlığımız İslam coğrafyasındaki işbirlikçi yöneticileredir. Bu hainlere daha fazla kızıyor ve öfkeleniyoruz. Bugün Mısır halkı, zalim diktatörlere, çağdaş firavunlara karşı direniyor. Mısır'da insanlık ölüyor, dünya seyrediyor. Bugün darbecilerin simgesi olan Tahrir meydanı Arap baharının sembolü olmuştu. Direnişin sembolü olan Adevviye ve Nahda meydanları İslam baharının sembolüdür. Mısır halkının kutsal direnişi ile Arap baharı İslam baharına dönüşüyor. Mısır'da şehitlerin kanı tanklara galip gelmiştir. Baltacı denen çeteler savunmasız halkı katlediyor. Mısır'da halkını katleden askeri cuntanın hiç bir meşruiyeti kalmamıştır. Mısır'da yapılan darbe demokrasiye değil İslam'a ve müslümanlara, İslam'ın devlet olma ihtimaline yapılmıştır. Emperyalist batının demokrasisi kendi için vardır. İslam coğrafyasına ihraç ettikleri şey diktatörlüktür" dedi.

AMBARGO UYGULANSIN

Halkın insani ve İslami çıkarlarına kavuşmasının örgütsel çıkarların üstünde olduğunu belirten Hüda-Par lideri Hüseyin Yılmaz, "Kendi halkına zulmedenlerin, baskı altına almak isteyenlerin sonu selefleri gibi tarihin çöplüğüne atılmak olacaktır. Mısır'da bugün sözün bittiği yerdeyiz. Diplomatik dil ve uslubun zamanı değildir. Devletler darbeci katillere açık ve net tavır koymalıdır. Muhammed Mursi ve İhvan yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır. Cunta olağanüstü hali hemen kaldırmalı ve sokağa çıkma yasağını sona erdirmelidir. Gösterilerde yakalanan tüm darbe karşıtları derhal serbest bırakılmadır. Askeri cunta yönetimden çekilmeli, yönetimi seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye teslim etmelidir. Duyarlı devletler cuntacılar çekilene kadar Mısır'la her türlü ilişkilerini askıya almalı, darbeci yönetime ambargo uygulamalıdır" diye konuştu.

TAN: DİYARBAKIR'LI VE BİR MÜSLÜMAN OLARAK, BİR İNSAN OLARAK BULUNDUM

Mitingde gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan , Diyarbakırlı bir milletvekili olarak mitinge destek vermek amacıyla geldiğini belirterek, "Bu mitingi Diyarbakır'daki 56 İslami sivil toplum örgütü birlikte düzenledi. Bu Diyarbakır'da islami hassasiyeti olan bütün sivil toplum kuruluşlarının birlikte düzenledikleri bir protestodur. Mısır'da 2 binin üzerinde insan hunharca, canice şehit edildi, katledildi. Bir darbe yapıldı. Milyonlarca insan ayakta ve İhvan-ı Müslimin'in bütün liderlerinin çocukları şehit edildi. Ben de Diyarbakır İslami sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği böyle bir protestoda Diyarbakır'lı ve bir müslüman olarak, bir insan olarak bulundum" dedi.