BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Diyanet İşleri Başkanı'nın Kabe çığlığı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Görmez, etrafına yapılan otel ve AVM’lerle, Kabe'nin adeta ‘esir’ bırakıldığını söyledi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kabe'nin etrafına dünyanın en büyük otelini ve AVM’lerini yapan Suudi yönetimini eleştirdi. Görmez, lüks haccın çoğaldığını ama haccın ruhunun azaldığını açıkladı.

KABE ESİR BIRAKILMASAYDI
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TRT Türk’te yayınlanan Görüş Farkı programında hac konusunda önemli açıklamalar yaptı. Görmez, “Milyonlarca talep var. Şu anda dünyada yılda 20 milyon hacca gelme talebi var. Mevcut durumun on katıdır bu talep. Bu sene 2,5 milyondu. Kaçaklarla 3 milyonu bulmuştur. Bütün bu genişletme çalışmaları sonuçlansa dahi bu sayı 5 milyonu geçmeyecektir. Gönül isterdi ki baştan itibaren Medine ve Cidde düzlüklerinde birer uydu kent kurulabilseydi. Mekke'nin altından metrolarla ulaşım sağlanabilseydi. İbadet mekanları bu kadar daraltılmayıp devasa binalar altında Kabe esir bırakılmasaydı. Ne zaman gitsem o etrafındaki binalardan dolayı kalbimde Kabetullah'ın mahzun olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“MÜSLÜMAN BİR ÜLKENİN CUMHURBAŞKANININ ‘HACI’ OLUŞU YADIRGANMAMALI”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hacca gelişinden mutluluk duyduğunu ifade eden Görmez, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Doğrusu artık bunlar bu çağdaş dünyada öyle üzerinde yadırganacak şeyler değil. Bir müslüman ülkenin cumhurbaşkanının, başbakanının veya yetkililerinin hac ibadeti gibi büyük bir ibadeti yapması, orada dünya Müslümanları ile görüşmesi, dünya Müslümanlarının temsilcileri ile görüşmesinin ben çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şahsen bir vatandaş olarak sevinçle karşıladığımı ifade etmek istiyorum. Bugün hakikaten başkanlık olarak bizleri onurlandırmasından büyük bir mutluluk duydum. Çok güzel bir atmosfer oluştu.”

“TELEFONLA, KAMERAYLA TAVAF YAPILIYOR”
Haccın ruhunun zayıfladığını savunan Mehmet Görmez, Müslümanlar arasındaki “dünyevileşme”ye dikkat çekerken, çarpıcı örnekler verdi. Haccın insanı değiştirmesi gerekirken, haccı değiştirmek isteyenler olduğuna işaret eden Görmez, “Son 10 yılda her yıl bir şeylerin değiştiğini görüyorum. İmkanlarımız artıyor, otellerimiz lüksleşiyor. Kabe manzaralı odalarımız çoğalıyor.

VIP HAC ÇOĞALIYOR
VIP hac, lüks hacı çoğalıyor ama haccın ruhu azalıyor. Haccın eğitici, dönüştürücü yönünün zayıflamaya başladığını görüyoruz. Bundan irkiliyorum. Ben geçen sene şahit oldum. Telefonla, ‘Brezilya'daki iş ortağımı bana bağla’ diyor tavaf esnasında. Bir taraftan da kamerayla çekiyor. Bunlar çoğalıyor maalesef” diye konuştu.

“GENÇLİKTEN KAYGILIYIM”
Görmez, gençliğin gidişatından kaygı duyduğunu da söyledi. Gençler için “Sanal tutku” uyarısı yapan ve teknolojik gelişmelerin doğurduğu tehlikeye değinen Görmez, “İnsanlar hakikatlerden uzaklaşıyor, bireyselleşiyor, teknolojiye esir hale geliyor. Sanal tutku dediğim odur. Bugün sanal ortamlarda insanların yapamayacakları ve işlemeyecekleri bütün günahları işleyebiliyorlar. Ve insanlar o günahlarla baş başa kalıyor. Bir aile ortamı düşünün. Her oda müstakil bir dünyaya dönüşüyor. Her odada her genç bir sanal tutkunun esiri olabiliyor” ifadelerini kullandı.