BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.498,23
HABER /  GÜNCEL

Diyanet büyük günaha girmiş şoke eden gelire bakın!

DİYANET İşleri Başkanlığı gelir kalemindeki faiz ile olay oldu. Faiz haramdır fetvaları veren ve faizi büyük günahlar arasında sayan Diyanet meğer parasını faize yatırmış.

Abone ol

Sayıştay'ın hazırladığı Diyanet raporundaki bir gelir kalemi olay yarattı. Tabloya göre Diyanet parasını faize yatırdı. Diyanet 'haram' diye fetva verdiği faizden 197 bin 129 lira 24 kuruş gelir elde etti.

Diyanet'in harcamaların en büyük kalemi, 4.6 milyarlık giderle, personel gideri oldu. Sosyal güvenlik kurumlarına 811.7 milyon lira prim ödeyen Diyanet, 187 milyon 858 bin liralık da mal ve hizmet alımında bulundu.

DİYANET'İN 2015 GELİRLERİ
Sayıştay'ın Diyanet raporunda yer alan tabloya göre, Diyanet'in 2015 gelirleri şu kalemlerden oluştu:

Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler: 331.7 milyon lira

Faiz gelirleri: 197 bin 129 lira

KURAN FAİZİ BÜYÜK GÜNAH SAYIYOR Faizin haram olduğunu anlatan Kur'an'ı Kerim'de 6 ayet bulunuyor. FAİZ için Bakara ayetinde 'Riba (faiz) yiyen kimseler, şeytan çarpan kimse nasıl kalkarsa ancak öyle kalkarlar' denilmektedir. Kur'anı Kerim faiz yiyenleri cehennem ehli olarak tanımlamıştır.

Dahilde alınan mal ve hizmet vergileri: 5.9 milyon lira

Damga vergisi: 38.5 milyon lira

Mal ve hizmet satış gelirleri: 17.6 milyon lira

Kurumlar karları: 5 bin 211 lira

Kira gelirleri: 2.5 milyon lira

Yurtdışından alınan bağış ve yardımlar: 20 bin 299 lira

Diğer idarelerden alınan bağış ve yardımlar: 4.3 milyon lira

Kurumlardan ve kişilerden alınan yardım ve bağışlar: 1.5 milyon lira

Proje yardımları: 810 lira

Özel gelirler: 4.9 milyon lira

Kişi ve kurumlardan alınan paylar: 3 bin 675 lira

Para cezaları: 45 bin 527 lira

Diğer çeşitli gelirler: 7.1 milyon lira

KURAN'I KERİM'DE FAİZ İÇİN NELER DENİYOR?

Faiz İslam dininde büyük haramlardan biri sayılıyor. Diyanet İşleri'nin de bu konuda verdiği fetvalar bulunuyor. Kur'anı Kerim açık bir şekilde faizi haram kıldığını ve faiz yiyenlerin cehennem ehli olduğunu bildiriyor. Kur'an'daki faizle ilgili ayetler şöyle;

-Riba (faiz) yiyen kimseler, şeytan çarpan kimse nasıl kalkarsa ancak öyle kalkarlar. Bu ceza onlara, "alışveriş de faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Oysa Allah, alışverişi helal, faizi de haram kılmıştır. Bundan böyle her kim, Rabbinden kendisine gelen bir öğüt üzerine faizciliğe son verirse, geçmişte olanlar kendisine ve hakkındaki hüküm de Allah'a kalmıştır. Her kim de yeniden faize dönerse işte onlar cehennem ehlidirler ve orada süresiz kalacaklardır.

- Allah faizi mahveder, oysa sadakaları bereketlendirir. Allah günahta ve inkârda direnen hiç kimseyi sevmez.

- Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve artık faizin peşini bırakın, eğer gerçekten müminler iseniz.

 - Ey iman edenler! Kat kat artırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.

 - Yahudilerin zulmetmeleri ve birçok kimseleri Allah yolundan alıkoymaları, yasaklandıkları halde faiz almaları ve insanların mallarını haksız yere yemeleri sebebiyle daha önce kendilerine helâl kılınan temiz şeyleri haram kıldık. Onlardan kâfir olanlara can yakıcı bir azap hazırladık.

- İnsanların malları içinde artsın diye verdiğiniz faiz, Allah yanında artmaz. Allah'ın rızasını dileyerek verdiğiniz zekata gelince, işte onlar, malları kat kat artmış olanlardır.