BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri'nden Musul haberlerine yalanlama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Musul'da IŞİD militanlarınca kaçırılan Türkiye Başkonsolosluğu personelleriyle ilgili basında çıkan haberleri yazılı bir açıklamayla yalanladı.

Abone ol

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Musul'da Irak Şam İslam Devleti örgütü militanlarınca kaçırılan Türkiye Başkonsolosluğu personelleriyle ilgili basında çıkan haberlere yönelik yazılı bir açıklama yaptı ve bu haberleri yalanladı.

Bugün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sayfasından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Musul'da alıkonulan vatandaşlarımızın serbest bırakılmalarının Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında kullanılacağı yönünde bugün (2 Temmuz) bazı basın yayın organlarında yayınlandığı görülen haberler hiçbir mesnede dayanmayan çirkin ithamlardır."

Açıklamada, Bakanlığın "Irak'ta alıkonulan vatandaşların sağ salim dönmesini temin etmek için yirmi dört saat, titizlikle çalıştığı ve büyük gayret gösterdiği" belirtildi.

Hükümetin bu konudaki tavrının net olduğu vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

"Hiçbir husus vatandaşlarımızın can güvenliğinden daha önemli değildir. Devletimizce bundan önceki olaylarda harcanan yoğun ve etkin çabalar kamuoyumuzca da yakından bilinmektedir."

Bakanlık, söz konusu haberlerin milli menfaatleri ilgilendirdiği ve alıkonulan kişilerin ailelerine yönelik özel bir hassasiyet arz ettiğini belirtti.

Açıklama "Böyle bir durumun asılsız iddialara konu edilmesi esefle karşılanmaktadır" cümlesiyle sona erdi.

'100'e yakın Türk IŞİD'in elinde'

Irak'ta ilerleyen ve Musul'da kontrolü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, 11 Haziran'da kentteki Türkiye Konsolosluğu'na baskın düzenlemişti. Militanlar, konsolosluk çalışanlarını rehin almıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kaçırılan basarak diplomatik personeli ve ailelerini kaçırması ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, IŞİD'in elinde 100'e yakın Türk vatandaşı olduğunu söylemişti.

Erdoğan, konsolosluktan aralarında aile fertlerinin de bulunduğu 49 kişinin alınarak şehirdeki başka bir yere götürüldüğünü belirtmişti.

Musul'la ilgili yayın yasağı

17 Haziran'da Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda bulunan diplomatik personel, güvenlik görevlileri ve ailelerinin durumuyla ilgili yayın yasağı getirilmişti.

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) internet sitesinde yayımlanan ve Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda şu ifadelere yer verilmişti:

"Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğunda bulunan ve IŞİD terör örgütü tarafından bilinmeyen bir yere götürülen Türk vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanması için, soruşturma tamamlanıncaya kadar her türlü yazılı, görsel basın ve internette CMK 157 ve 5187 Sayılı Basın Kanununun 3 ve Anayasanın 26/2 maddesi gereğince yayın yasağı konulmasına karar verilmiştir."