BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

Pastırma çeyrek altınla yarışıyor

Gramla satılan pastırmanın kilogramı 130 liraya kadar ulaştı...

Abone ol

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, ramazan ayında özellikle kırmızı et ve ürünlerinde fahiş fiyatlar uygulandığını savunarak, "Gramla satılan pastırmanın kilogramı 130 liraya kadar ulaştı. Neredeyse çeyrek altını bozdur, karşılığında bir kilogram pastırma al" dedi.

Kuru bakliyata, kırmızı etten meyve ve sebzeye kadar bütün ürünlerin fiyatlarının yüzde 40'a varan oranlarda artırıldığını söyleyen Ağaoğlu, önceki yıllarda bazı tüketici örgütlerinin, belirledikleri 5 önemli market zincirinin belli başlı temel gıda fiyatlarını takibe alarak ramazanda zam yapıp yapmadığını incelediğini hatırlattı.

Ramazan boyunca fiyat değişimini kaydederek bir denetim mekanizması oluşturduklarını belirten Ağaoğlu, "Bu çalışma olumlu yansımış, ciddi zamlar yaşanmamıştı. Bu yıl ise özellikle bazı marketler ve firmalar, geçen yılın ramazan ayının zammını bile bu yıl yaptı" ifadesini kullandı.

Ağaoğlu, bu sene zamların adeta ikiye katlandığını iddia etti.

Fahiş fiyat artışına pastırma örneğini veren Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle kırmızı et ve ürünlerindeki ramazan zammı, tüketicileri rahatsız edici boyutlara ulaştı. Gramla satılan pastırmanın kilogramı 130 liraya kadar ulaştı. Neredeyse çeyrek altını bozdur, karşılığında bir kilogram pastırma al. Gramla satıldığı için tüketiciye fazla pahalı gelmiyor. Örneğin 130 gramını 17 liraya satıyorlar. Kilograma göre hesaplandığında 130 lirayı buluyor. Beyaz et pastırmaları bile 60 liraya dayandı. Kırmızı et fiyatları en az 3 lira arttı. Kırmızı et tüketimi azalmazken bir sıkıntı yokken bu zam nereden geldi? Ramazan ayında en çok tüketilen soğuk içeceklerden bazılarında yüzde 30'a varan ciddi artışlar oldu. Bu artışlar genellikle marketlerden kaynaklanıyor."