BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri: Suriye'de Türk subayı yok

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bazı Türk subayların Suriye'de esir düştüğüne ilişkin iddialar hakkında , "Suriye'de hiç bir Türk subayı, Türk askeri bulunmamaktadır" dedi. Bugün bir CHP milletvekili konuyu meclise taşımıştı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de hiç bir Türk subayı, Türk askeri bulunmamaktadır" dedi.

Bazı Türk subayların Suriye'de esir olduğuna ilişkin iddialara ilk yanıt ise, daha önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun özel müşaviri Gürcan Balık'ın twitter hesabından geldi.

Gürcan Balık, twitter hesabından, "Net söylüyorum. Bu da düpedüz bir yalandır. Maksat manipülasyondur" mesajı verdi.

Balık bir dizi twitter mesajını bu konuya ayırarak, "Yaklaşık bir yıl önce, 49 Türk istihbaratçının Suriye'de yakalandığını iddia ettiler. Yalanladık. Ama çıkarları öyle gerektirdiği için olsa gerek, yalanlarını sürdürdüler. Kaldı ki Suriye rejiminin elinde, değil 49 bir yetkilimiz olsa, bugüne kadar yüzlerce görüntüsü yayınlanırdı.

"Geçtiğimiz hafta, dört havacı subayımızın Halep'te yakalandığı yalanını piyasaya sürdüler. Bunun üzerine, Genelkurmay Başkanlığı'mız tarafından, yalanı afişe eden bir açıklama yapıldı. Ancak, aynı çevre, bu defa, 'Açıklama niye oradan geldi' diyerek manipülasyona devam etti.

"Son olarak, bu sabaha karşı, yine aynı çevrelerin güdümündeki ajanslar aracılığıyla subaylarımızın yakalandığı yalanına, bir de isimler ve rütbeler eklenerek kisve bulmaya çalıştılar. Net söylüyorum. Bu da düpedüz bir yalandır. Maksat, manipülasyondur. Yapan çevre de, niyetleri de herkesin malumudur"

Soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın milletvekili Metin Lütfi Baydar, Suriye'de esir düştükleri iddia edilen Türk subaylar ve MİT görevlileri konusunu bugün Meclis'e taşıyarak bir soru önergesi vermişti.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Baydar, ilk olarak Suriye’de yayımlanan bir gazetede yer alan daha sonra Rus ve Çin resmi haber ajanslarının da yer verdiği iddialara ilişkin olarak Başbakan Erdoğan’dan açıklama istemişti.

'ÖSO'ya yardım ettikleri iddiası doğru mu?'

CHP milletvekili Baydar, soru önergesinde, esir düştüğü öne sürülen 6 Türk subayı ile 4 MİT görevlisinin isimlerini de sıralıyordu.

Baydar önergesinde sırasıyla, Suriye’nin elinde esir Türk kamu görevlisi bulunup bulunmadığı, isimleri verilen 6 subay ve 4 MİT görevlisinin Özgür Suriye Ordusu'na yardım ederken yakalandıkları iddiasının doğru olup olmadığı, Suriye'de ölen Türkiyeli kamu görevlisi olup olmadığı ve bu iddialarla ilgili olarak Başbakanlığa ve Dışişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir bilgi verilip verilmediği noktalarına açıklık getirilmesini istiyordu.

Genel Kurmay yalanlamıştı

İddialar Suriye gazetesi El Vatan'da yer almış, gazete Türk subaylarının Halep yakınındaki Koerc askeri havalimanına sızmaya çalıştıkları sırada yakalandıklarını ileri sürmüştü.

Daha sonra Genel Kurmay Başkanlığı sitesinde yayımlanan bir açıklamada bu iddialar yalanlanmış ve "Söz konusu iddialar tamamen gerçek dışıdır" denilmişti.

Yeni iddialar

Yurt gazetesi bugün konuyla ilgili haberinde "Yurt Gazetesi'nin ulaştığı Suriye askeri yetkilileri, 4 Türk savaş pilotunun yakalandığını ve sorgulandıklarını doğruladı" ifadesine yer veriyor.

Yurt gazetesinin haberinde "Rusya'nın Sesi Radyosu ve el-Kuds el-Arabi Gazetesi'nin, Şam Yönetimi'nin Halep'te 4 Türk savaş pilotunun askeri hava üssüne sızmak isterken yakalanarak tutuklandığı haberleri üzerine görüştüğümüz Suriye askeri yetkilileri, '4 pilotun Azez’in Minbec bölgesinde Suriye askerleri tarafından yakalandığını' teyit etti" deniliyor.

Bugün Taha Haber adlı bir internet sitesinde de iddialarda söz edilen subayların isim ve rütbeleri olduğu öne sürülen bir liste yayımlandı.

Ancak bu iddialarda yer verilen isimler ve rütbelerin, bugün Aydın milletvekili Metin Lütfi Baydar tarafından verilen soruda geçen isimlerden farklı olduğu dikkat çekiyor.