BIST 10.211
DOLAR 32,22
EURO 35,15
ALTIN 2.472,66
HABER /  GÜNCEL

Dişi şempanze genç tutkunu

Erkek şempanzeler, kendilerinden yaşlı dişilerle çiftleşmeyi tercih ediyorlar.

Abone ol

ABD'li bilim adamlarının araştırmasına göre erkek şempanzeler, kendilerinden yaşlı dişilerle çiftleşmeyi tercih ediyorlar.

Boston Üniversitesi'nden antropolog Martin Müller ve meslektaşları tarafından Uganda'nın Kibale Ormanı'nda yapılan ve uzun yıllar süren gözlemlerin analizinde ulaşılan şaşırtıcı sonuçlar, Current Biology Dergisi'nin yarınki sayısında yayımlanacak.

Gözlemlere göre, insanlarda genç kadınların yaşlı kadınlar karşısında daha avantajlı olmalarına karşın, şempanzelerde bunun tersinin görüldüğü bildirilirken, bilim adamları, bunun nedenlerini açıklayabilmenin ''şimdilik'' zor olduğunu söylediler.

Dişi şempanzeler, cinsel olgunluğa 10 yaşına doğru ulaşıyor (erkekler daha geç) ve üreme organları çevresinde pembe renkli bir şişkinlik ortaya çıkıyor. Östrus (kızışma) dönemleri sırasında, dişilerin pembe bir top biçimini alan üreme organları erkekleri tahrik ediyor. Erkekler ilke olarak tüm dişilerle çiftleşebilirken, dişi şempanzeler ise beğendikleri 6 kadar erkekle birbiri arkasına herbiri 15 ila 20 saniye olmak üzere çiftleşiyorlar.