BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.396,58
HABER /  EKONOMİ

Dış ticaret açığında altının rolü

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, Nisan ayında dış ticaret açığının artmasını altın ithalatına bağladı.

Abone ol

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, Nisan ayında dış ticaret açığının artmasını altın ithalatına bağladı.

Öğretim üyeleri, altın ağırlıklı değerli madenlerin ithalatında yüzde 300 artış görüldüğüne işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2013 Nisan ayında ihracat yüzde 0,9 gerilerken, ithalat yüzde 18,4 arttı. Buna bağlı olarak dış ticaret açığı yüzde 55,1 büyüyerek 10,3 milyar doları buldu.

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, bu tabloyu sene sonu dış ticaret hedeflelerinin kötü senaryoya doğru yol alması olarak yorumladı.

İhracat adına da durumun aynı olduğunu belirten hocalar, şu saptamalarda bulundu:

- Uzun bir aradan sonra Mart ayında ihracatın daralması Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatta yüzde 2,8 artışa rağmen Nisan ayında da devam etmesinin yanı sıra dış ticaret açığında tahminleri aşan artış, sene sonu itibariyle hem ihracat hedefleri hem de dış ticaret açığı bakımından olumsuz gelişmedir.

- Nisan ayında AB’ye olan ihracatta artışa rağmen, toplam ihracatta gerileme olması, Mart ayına dair değerlendirmede ‘en fazla ihracat yapılan sektörler olan otomotiv, giyim ile demir-çelik sektörlerinin, uluslararası arenada rekabeti oldukça fazla sektörler olduğu ve 150 milyar dolar sınırının ardından bu sektörlerde ihracat artışı ile genel ihracat hedeflerine ulaşmak güç olacağı‘ belirlemesi kendini daha net ortaya koymuştur.

- İthalatta ise tahminleri aşan artışın kaynağı, altın ağırlıklı değerli madenler kaleminde görülen yüzde 300 artıştır.

- Türkiye’nin geçen seneye ve bu senenin dünya ortalamasına göre daha güçlü büyeyeceği tahminlerine uyumlu olarak dış ticaret açığının, dolayısıyla cari açığın artacağı öngörüsü Mart ayından itibaren kendini belli etmeye başlamıştır.

- İhracatta daralma, ithalatta artma dikkate alındığında, dış ticarete ve cari denge ile ilgili hedeflere ulaşılamayacağı anlaşılmaktadır.