BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Diriliş'in o sahnesi Yılmaz Güney'i akla getirdi

Leonardo DiCaprio'nun başrolünü oynadığı 'The Revenant' Diriliş filmiyle ilk kez Oscar kazanması yine Yılmaz Güney'in Yol filmini akıllara getirdi. Çünkü filmdeki bir sahne Yol filmindeki sahneyle birebir aynı...

Abone ol

Yönetmenliğini Alejandro González Iñárritu'nun yaptığı film 12 dalda Oscar'a aday gösterilmişti.

Oscar'ın en büyük 4 ödülünden sayılan ''En İyi Yönetmen'' ve ''En İyi Erkek Oyuncu'' dalında ödüle layık görülen filmdeki bir sahne Yılmaz Güney'i akıllara getirdi.

DONMAMAK İÇİN ATIN KARNINA GİRDİ

O sahne Hugh Glass karakterine hayat veren Leonardo DiCaprio'nun, soğuk havadan korunmak için ölen atın karnına girmesiydi. Di Caprio filmde donmaktan böyle kurtuluyor.

DİRİLİŞ'İN YÖNETMENİ YILMAZ GÜNEY HAYRANI

O sahne, yönetmen Alejandro González Iñárritu'nun Yılmaz Güney'e hayranlığını akıllara getirdi. Yabancı bir dergide Alejandro González Iñárritu'nun, Yılmaz Güney'in Yol filmini izledikten sonra yönetmenliğe başladığı iddiası da bunu güçlendirdi.

YOL FİMİNDE BENZER SAHNE

Çünkü senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan ve Altın Palmiye kazanan 'Yol' filminde de buna benzer bir sahne vardı.Güney, hava kararmak üzereyken çekilen bu sahneyi renkler çok koyu çıktığı için montajdan çıkarmıştı.

TARIK AKAN YILLAR SONRA ANLATTI

Filminde 'Seyit Ali' karakterini canlandıran Tarık Akan "Anne Başımda Bit Var" isimli kitabında o sahneyi şöyle anlatmıştı:"Senaryoya göre donmak üzereydim. Atın karnını kesecektim, ellerimi, ayaklarımı atın karnına sokup donma tehlikesini bir süre geciktirecektim. Ne yazık ki bu sahneyi kötü bir zamanda, hava kararmak üzereyken çekmiştik.

O SAHNE FİLMDEN ÇIKARILDI

Ertesi güne bırakamıyorduk çünkü gece boyunca kurtların atı parçalayacağını biliyorduk. Sonuçta akşamüstü çekilen sahnede renkler çok koyu çıktığı için Yılmaz Güney montajda bu bölümü çıkarmak zorunda kalacak, bu da onu hem üzecek, hem de sinirlendirecekti."
Bu sahne sosyal medyada da kendine yer buldu.Bazı sinemaseverler bunu 'Diriliş'teki Yılmaz Güney göndermesi olarak yorumladı.