BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.407,43
HABER /  GÜNCEL

Din dersine yeni formül

Zorunlu din dersinde yeni formül. Diyanetçiler ve Aleviler ne diyor?

Abone ol

Zorunlu din dersinin kaldırılması önerisi AK Parti içinde tartışma yaratınca mevcut dersin ikiye bölünmesi gündeme geldi. Büyük ölçüde benimsenen ve anayasa değişikliği de gerektirmeyen yeni formüle göre, 2 saatlik dersin bir saati zorunlu olacak.

Bu derste dinsel inanışların tümü hakkında genel kültür düzeyinde bilgi verilecek. Dersin ikinci saati ise seçmeli ve din eğitimi şeklinde olacak. İsteyenin gireceği bu derste İslam dini hakkında geniş bilgi verilecek, nasıl namaz kılınacağı gibi uygulamaya da yer verilecek.

NE DİYORLAR?

Zorunlu din dersinin kaldırılmasına tepki gösteren ilahiyatçıların sıcak baktığı formüle eğitimciler ve Alevi örgütleri karşı çıkıyor. Zorunlu din dersi ile ilgili yeni formüle yaklaşımlar şöyle:

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç: Anayasada din öğretimi zorunlu, din eğitimi isteğe bağlı deniliyor. Bu formülle anayasayı uygulamış olacağız.

* Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer: Zorunlu din dersi tamamen kaldırılmalı. Genel kültür düzeyinde din konuları sosyoloji dersinde verebilir.

* Pir Sultan Derneği Genel Başkanı Kazım Genç: Zorunlu din dersinin anayasada düzenlenmesinden vazgeçilmeli. Devlet din eğitiminden elini çekmeli. İsteğe bağlı din eğitimi yapacaksınız. Zorunlu din dersinden tamamen vazgeçilmeli.

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Önerilen formül çok doğru. Kişi dini kendi öz iradesiyle seçer. Zorunlu din kültürü dersi bunu sağlar. İsteğe bağlı din eğitimi dersi ile de çocuk istediği din hakkında uygulamayı öğrenir.

Nergis Demirkaya/Sabah