BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Didim'de akıl dışı izin halkı kızdırdı

Didim ilçesi sakinleri ayaklandı. Kaymakamlık akıl dışı bir izin verdi. Su sporları ölüme davetiye çıkardı.

Abone ol

Aydın'ın Didim ilçesinde mavi bayraklı 3. Koy Plajı'nın ortasına kaymakamlıktan alınan izinle su sporları parkuru yapılması, tepkilere neden oldu.

Plajın ortasında bulunan su sporları parkurundan rahatsız olan 50 kişilik bir grup, sahilde eylem yapıp denizde İstiklal Marşı okudu.

Alınan bilgiye göre, ilçenin sığ suyu ve otellere yakınlığı nedeniyle en çok tercih edilen plajlardan olan mavi bayraklı 3. koy plajında daha önceden bir su sporları parkurunun bulunduğu, 11 Mayıs 2010 tarihinde Kaymakam Ali Katırcı başkanlığında toplanan Didim Turizm Komisyonu'nun ikinci bir su sporları parkuru daha yapılabilmesi için onay verdiği bildirildi.

Onayın ardından plajın orta yerinde kendisine tahsis edilen alanı turizm sezonuyla birlikte dubalarla çeviren işletmeci Mehmet Akdağ, jet-ski, sürat teknesi, banana, kano, deniz bisikleti gibi aletlerle su sporları hizmeti vermeye başladı.

TATİLCİLER TEDİRGİN

Parkurun plajın orta yerinde olması ve motorlu deniz araçlarına da açık olması nedeniyle tedirgin olan tatilciler ve Didimliler, tepkilerini dile getirmek amacıyla sahilde eylem yapıp, denizde İstiklal Marşı okudu.

Grup ellerinde ''Halkın isyanı, kaymakamın vicdanı'', ''3. Koy'da can güvenliği istiyoruz'', ''Gürültü kirliliği istemiyoruz'', ''Plajımızda huzur istiyoruz'', ''Plajımızı kapattırmayız'' ve ''Sahiller parsellenemez'' yazılı dövizler taşıyıp, parkurun kaldırılmasını istedi.

Grup adına bir açıklama yapan Nevzat Saygılı, ''Üçüncü koy plajının istenilen şekilde parsellenmesine razı değiliz. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler, burada denize giriyor. Ancak plajın ortasına kurulan su sporları parkuru vatandaşın denize girmesine engel olurken, ayrıca rahatsız ediyor. Vatandaşın denize girdiği yerlerinin parsellenmesi, kıyı kanununa da aykırı''dedi.

Saygılı, konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda imza kampanyası da başlattıklarını, Didim'de yerleşik yaşayan İngilizlerin de destek verdiği kampanyada toplanan 500 imzayı da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı ve TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderdiklerini belirterek, ''Parkurun buradan kaldırılması için ille bir kişinin jet-ski çarpması sonucu ölmesi ya da yaralanması mı gerekiyor? Buraya tatile gelenler huzur istiyor. Ancak, burnumuzun dibinde jet-ski, sürat motorları cirit atıyor. Motorsuz araçlar neyse ama böylesine bir koyda motorlu araca izin verilmesi, anlaşılır gibi değil'' diye konuştu.

''NASIL HESAP VERECEKLER

Tatilcilerden Aynur Özenç ise ''Plajın ortasına su sporları parkuru yapılmasına izin verilmesi üst kademedeki bürokratların cana ne kadar az önem verdiklerini gösteriyor. İki gün sonra burada bir can kaybı yaşandığı zaman bunun hesabını Kaymakam ve Vali nasıl verecek? Üçüncü koy plajı denizinin sığ olması nedeniyle özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilir. Ancak plajın ortasında bulunan bu su sporları parkuru nedeniyle biz tatilciler tedirgin oluyoruz, çocuklarımızı denize göndermekte çekiniyoruz'' diye konuştu.

Grup üyeleri, zaman zaman parkurun işletmecisi Mehmet Akdağ ile de tartıştı.

Parkurun işletmecisi Mehmet Akdağ ise ''3. Koy'da yer talebinde bulundum. Fakat, bunun plajın orta yeri olması için bir talebim olmadı. Ayrıca bu kanunu Kaymakam bey çıkarmadı, Kaymakam bey sadece prosedürü uyguladı. Burası bana göre de doğru değil, ancak bana verilen yer burası. Bizde güvenliği tam anlamıyla almış durumdayız. Kaymakam bey diğer arkadaşların da mağdur olmaması için onlara sahilin yan tarafını verdi, bana da bu görünen yeri verdi. Ortada alınmış bir karar var, uymak zorundayım'' diyerek kendini savundu.