BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,84
ALTIN 2.434,96
HABER /  POLİTİKA

Dicle'ye vekillik yolu açılabilir mi?

Anayasa Mahkemesi YSK'nın milletvekilliğini düşürdüğü Dicle'yle ilgili kararı bu hafta verebilir

Abone ol

Milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle'nin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvurunun önümüzdeki perşembe günü görüşülmesi bekleniyor. Yüksek mahkeme başvuruyu 90. madde kapsamında değerlendirirse Dicle'ye vekillik yolu açılabilir.

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru taleplerini, yasanın 23 Eylül 2012'de yürürlüğe gireceğini belirterek doğrudan reddediyordu. Fakat Dicle'nin başvurusu reddedilmemiş ve bir raportör görevlendirilmişti. Zaman gazetesinin haberine göre Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç'ın, müracaatı bireysel başvuru kapsamında değil, mevcut Anayasa hükümleri çerçevesinde değerlendirdiği belirtiliyor.

Anayasa'nın 79. maddesine göre, YSK'nın kararları 'kesin' hükmünde sayılıyor. Kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağı belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu maddeye göre değerlendirme yapması durumunda Dicle'nin başvurusunun reddi gündeme gelecek.

90. MADDE KAPI AÇABİLİR

Ancak AYM'nin, Anayasa'nın 90. maddesine göre karar verme ihtimali de bulunuyor. Bu da Dicle hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümlerine göre inceleme yapması anlamına geliyor. 90. maddede, "Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri esas alınır." düzenlemesi yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin, bu maddeye göre Dicle'nin başvurusunu inceleyip AİHS hükümlerine aykırı davranıldığı gerekçesiyle YSK kararını kaldırıp vekillik yolunu açabileceği ihtimali de gündeme getiriliyor.

Ancak bugüne kadar Yüksek Mahkeme, 90. maddeyi esas alarak herhangi bir karar vermedi. Aksine, AİHM'nin parti kapatma davalarında verdiği yeniden yargılama kararlarını dahi uygulamadı. Mahkeme'nin içtihat kararlarına bakıldığında, Dicle'ye vekillik yolu zor görünüyor.

ERDOĞAN KILIÇ GÖRÜŞMESİ

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Polis Akademisi'nin 66. dönem mezuniyet töreninde bir araya gelmiş ikili Akademi binasında yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yapmıştı. Görüşme sonrası tutuklu milletvekili krizi konuşulmadı denilse de Dicle'yle ilgili karar öncesi görüşme heyecan yaratmıştı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, tutuklu vekillerin durumuyla ilgili olarak, daha önce de "Bizim de söyleyeceğimiz şeyler olur." ifadesini kullanmıştı.