BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.419,21
HABER /  GÜNCEL

Dibi tutan tencere nasıl temizlenir?

Biraz aceleden biraz dalgınlıktan hepimizin bir tencere, bir çaydanlık yakmışlığımız vardır. Peki dibi tutan tencere nasıl temizlenir? elmaelma.com'un dibi tutan tencere nasıl temizlenir haberindeki detaylarla tencerelerinizi çöpe atmaktan kurtulacaksınız.

Abone ol

Dalgınlıkla ocağın üstünde unuttuğumuz yemeklerin dibini bazen tutturabiliyoruz. Dibi tutan tencereleri artık çöpe atmanıza gerek yok. Peki dibi tutan tencere nasıl çıkar? Dibi tutan tencereyi temizleme yöntemleri nelerdir? İşte yöntemler...

Eğer dibi tutan ve yanan bir tencereniz varsa onu hemen ocağın üzerinden alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık yardımıyla dibine yapışan yanmış yemek kalıntılarını temizleyin. Olabildiğince tencereye zarar vermeden kaşıkla kazıdıktan sonra 1-2 saat soğumasını bekletin.
Tencere oda sıcaklığına geldiğinde içine tabanını kaplayacak kadar, yaklaşık 1-2 çay bardağı karbonat koyun. (Bu miktarı tencerenizin büyüklüğüne göre artırıp azaltabilirsiniz.) Ardından üzerine 3-4 su bardağı oda sıcaklığında su ekleyin ve tencereyi yeniden ocağın üzerine alarak kaynamaya bırakın. İçindeki su kaynarken tencerenin dibine yapışıp kalan kirler ve lekeler yavaş yavaş yumuşamaya başlayacaktır.

Bu aşamada dilerseniz ısıya dayanıklı ve yumuşak uçlu bir temizleme fırçasıyla fırçalayarak yumuşayan kirlerin tencerenin dibinden sökülmesini sağlayabilirsiniz. Ardından tencerenin içindeki kirlenmiş karbonatlı suyu boşaltın yine yaklaşık 1 saat kadar tencerenin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hala lekeler varsa kalan bu lekeleri üzerine bir yemek kaşığı kadar karbonat döktüğünüz temiz bulaşık süngeriyle hafifçe ovalayarak, tencereyi çizdirmemeye dikkat ederek temizleyin. İşte bu kadar!

DAHA İNATÇI LEKELER İÇİN SİRKE

Eğer karbonat yönteminin yeterince işe yaramayacağını düşünüyorsanız ya da bu yöntemi uygulamanıza rağmen hala bir miktar leke kaldıysa sirkeden de destek alabilirsiniz. Bu aşamada herhangi bir sirke türünü kullanabilirsiniz ama temizlik konusunda en büyük yardımcınız olacak sirke beyaz sirkedir. Beyaz sirkeyi büyük marketlerin ilgili reyonlarnda kolayca bulabilirsiniz.

Sirkeler hazırsa geçelim yanan tencere nasıl temizlenir sorusuna cevap olacak ikinci yöntemimize. Dibi tutan tencerenin dibine yapışıp kalan yemek kalıntılarını tahta kaşıkla olabildiğince temizleyin. Ardından çıkmayan lekeli bölgelerin üzerine, tencerenin tüm tabanını (Eğer kenarlarda da kalıcı lekeler kaldıysa bu kısımları da) kaplayacak miktarda bolca sirke koyun. Sirkeyi ne kadar koyduysanız bir o kadar da üzerine oda sıcaklığında bu ilave edin. Son olarak bu sirkeli-su karışımına yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar da karbonatı ekleyip karıştırın.

Tencereyi ocağa alıp kaynatmaya başlayın. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatın. Bu kaynama süresi boyunca yumuşamaya başlayacak kirleri ya tahta bir kaşık yardımıyla ya da ısıya dayanıklı, çok sert bir ucu olmayan temizleme fırçasıyla zarifçe ovalayarak çıkarın. Böylece tencerenizin dibi çiziklerle dolmayacak, lekeler de kolaylıkla çıkacaktır.

Bu işlemin ardından tencereyi bir kenara alıp soğumasını bekleyin. İçindeki kirli sirkeli suyu boşaltıp bir bulaşık süngeriyle her zamanki gibi son temizleme-durulama işlemini de tamamlayın.

Kaynak: elmaelma.com