BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  DÜNYA

Diaspora bunu da hazmedemedi!

Ermeni diasporası, İstanbul doğumlu Ermeni piyanist Şahan Arzruni'nin New York'ta vereceği konsere engel olmaya çalışıyor.

Abone ol

New York'taki ünlü Carnegie Hall konser salonu, Türk ve Ermeni sanatçıların birlikte vereceği konsere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ancak, Ermeni diasporası, İstanbul doğumlu Ermeni piyanist Şahan Arzruni'nin bu konsere çıkmaması için kampanya başlattı.

New York Başkonsolosluğu'nca, Akdamar Kilisesi'nin açılışı onuruna Carnegie Hall'de düzenlenecek konserde dünyaca ünlü piyanist Şahan Arzruni, misafir sanatçılar kemancı Cihat Aşkın ve bariton Kevork Tavityan ile birlikte klasik müzik bestecilerinin eserlerini yorumlayacak. Akşam gazetesinin haberine göre, yarın gerçekleşecek etkinlikte, Adnan Saygun, Yüksel Koptagel, Ferid Alnar, İlhan Baran gibi ünlü Türk besteciler ile Komitas, Alan Hovhaness, Sirvart Karamanuk ve Aram Khachaturiyan gibi ünlü Ermeni bestecilerin eserleri çalınacak.

SİYASİ ŞOVA ALET OLMA

Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF) ve Ermeni Liberal Demokrat Parti ise, ABD'de yaşayan Ermenilerden, Akdamar'ın açılışı onuruna verilecek konseri boykot etmelerini istedi. ABD'deki Ermeni toplumunun ileri gelenlerinden gazeteci-yazar Harut Sasunyan, Şahan Arzruni'nin Van'da konser vererek Akdamar'da 'siyasi şova' malzeme olduğunu iddia ederek, müziğinin Türkiye tarafından propoganda malzemesi yapılmasına izin vermemesi gerektiğini belirtti.

ABD'de yaşayan ünlü piyanist

Arzruni ise konserle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türk ve Ermenilerin neredeyse bin yıl yan yana yaşadıklarını ve iki halk arasında özellikle de müzik alanında büyük etkileşim olduğunu belirtti. Piyanist Arzruni, 18 Eylül'de de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde konser vermişti. 

KOMİTAS'I BİZ ÇALMAYACAĞIZ DA KİM ÇALACAK?

Konserde yer alacak olan müzisyen Cihat Aşkın, Akşam'ın sorularını yanıtladı. Yaşadığı dönemde Ermeni soykırımı iddialarının büyük destekçilerinden biri olan besteci Komitas'ın eserlerinin de çalınacağı konserle ilgili olarak Aşkın, 'Şu anda bu konser gerçekleştiriliyor diye Ermeni diasporası büyük bir öfke içinde. Biz kardeşliği ve birlikteliği savunuyoruz, bunu istemiyorlar, tehdit ediyorlar, gösteri yapacaklarını söylüyorlar. Bence yanlış bir tutum içerisindeler. Ayrıştırıcı olmasınlar, destek olsunlar, o zaman bizim bu konserde aldığımız yapıcı tutumu takdir edeceklerdir. Tüm bu tehditlere rağmen bu konseri yapacağımız için mutluyum. Her iki taraftan ölen insanlar için çalacağız' diye konuştu.

1869 Kütahya doğumlu Komitas'ın eserlerinin Türk kültürünün de bir parçası olduğunu söyleyen Aşkın, 'Komitas sonuçta Kütahyalı bir sanatçı ve Anadolu'da yaptığı türkü derlemeleri ile müzikolojik öneme sahip bir besteci. Kütahya'da doğmuş bir bestecinin eserlerini ben çalmayayım da kim çalsın?' diye konuştu. Aşkın, 'Bin yıldır bir arada yaşamış olan kardeşliğin temsilini yapıyoruz. Kültür olarak birbirimizden ne çok şey alıp vermişiz! Anadolu'nun bize sağlamış olduğu bu zenginliği dünyaya haykırmak için bu konseri yapıyoruz. Biz kardeşiz ve bu kardeşliği bozacak hiçbir yabancı güç istemiyoruz' dedi.