BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,60
ALTIN 2.386,83
HABER /  DÜNYA

DHKP-C’nin gençlik yapılanması hakim karşısında

DHKP-C’nin gençlik yapılanmasında yer aldıkları gerekçesiyle haklarında 20’şer yıla kadar hapis cezası istenen 18’i tutuklu 29 sanık hakim k...

Abone ol

DHKP-C’nin gençlik yapılanmasında yer aldıkları gerekçesiyle haklarında 20’şer yıla kadar hapis cezası istenen 18’i tutuklu 29 sanık hakim karşısına çıktı. İlk duruşmada 5 tutuklu sanık tahliye edildi.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 18 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatlar hazır bulundu. Adliyede yer alan büyük salonda yapılan duruşmayı ilk gün CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün, Veli Ağbaba, Özgür Özer ve Melda Onur izlerken, ikinci gün ise İlhan Cihaner takip etti. Kimlik tespitinin ardından sanıklar savunmalarını yaptı.
Dünyanın en genç tutuklu gazetecisi olduğunu belirten tutuklu sanık Sami Menteş kendisine isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Hiçbir örgütle ilişkisinin olmadığını vurgulayan Menteş, “Gazeteciler her zaman bir şekilde susturulmak istendi. Ben de bu hapishanede ‘Dünyanın En Genç Tutuklu Gazetecisi’ olarak yer alıyorum. İddianamede aramada el koyulan ‘çok sayıda örgütsel doküman olarak nitelendirilenler Çağdaş Hukukçular Derneği Öğrenci Komisyonunun hazırladığı dergilerdir. İddianamede ‘İstanbul Adalet Sarayı önünde DHKP-C terör örgütü organizesinde yapılmış eylemlere ait fotoğrafların yer aldığı’ ifadeleriyle bahsedilen fotoğraflarda yine haber için kullanılmış ve Yurt Gazetesinde benim imzamla yayınlanmıştır. Bahsettiğim bu iki haber hemen hemen bütün gazetelerde ve haber sitelerinde yer almıştır. İddianamede şahsıma yöneltilen suçlamalara kanıt olarak 11 adet de iletişim tespiti bulunmaktadır. Bu telefon görüşmelerinden birçoğu ev arkadaşlarım ve yakın arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerdir. Telefon konuşmalarının somut delillerle desteklenmesi gerekirken, dosyada konuşmalarla ilgili hiçbir somut delil olmamakla birlikte, çoğunda niyet okuması yapıldığı görülmektedir” dedi.
Tutuklanmasıyla birlikte eğitim hakkının engellendiğini ifade eden Menteş, “Eğer tutuklanmamış olsaydım bu sene 4. sınıfa başlayacak büyük olasılıkla mezun olacaktım. Şu an en iyi ihtimalle bir sene kaybettim. Türkiye’de gazetecilerin kaderinde maalesef ki hapishaneler var. Hapishanelere gazetecilerin staj yeri olarak bakılıyor. 9 aydır tutukluyum ve bu stajın bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Suçsuz olduğuma inanıyorum ve tutuklanmadan önce yaptığım gibi gazeteciliğe devam edeceğim. Tüm deliller toplandı, bu delillerin karartılma ihtimali yok. Kaçma ihtimali şüphesini gerektirecek ne niyetim ne de maddi durumum yok. Bu nedenlerle ve tarafınızdan dikkate alınacak lehime olan diğer hususlar ile tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum” dedi.
Diğer sanıklarda savunmalarında suçsuz olduklarını bu nedenle haklarında tahliye ve beraat kararı verilmesini talep etti. Savunmaların ardından söz alan sanık avukatlarda müvekkillerinin tahliye ve beraat ettirilmeleri talebinde bulundu.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt, delil durumu, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tutuklu sanıklardan Sami Menteş’in tahliye edilmesine, diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Verilen aranın ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti Sami Menteş, Ulaş Doğan, Tahsin Sağaltıcı, Cemil Onur Çelikdağ ve Duygu Yücel’in tahliye edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.