BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

DGS sonuçları açıklandı mı ÖSYM sorgu ekranı iki ihtimal var!

DGS sonuçları açıklandı mı? DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS sonuç sorgu ekranı sonuc.osym.gov.tr erişime açıldı mı? soruları 1 aydır DGS adaylarının gündeminde. Gözleri ise ÖSYM Başkanlığı'nda.

Abone ol

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM DGS sonuçlarının açıklanacağı tarihe ilişkin hala sessizliğini koruyor. DGS sonuçları bugün yada en geç yarın açıklanacak. Peki DGS sonuçları neden açıklanmadı?

DGS SONUÇLARI NEDEN AÇIKLANMIYOR İKİ İHTİMAL VAR!

DGS sonuçları neden açıklanmıyor sorusunun yanıtlarını arayan eğitim uzmanlarına göre iki ihtimal var. İhtimallerden biri ÖSYM'nin optiksiz sınav sistemi nedeniyle sınav sonuçlarının okunmasında sorun yaşandığı yönünde. Diğer ihtimal ise hatalı sorular. DGS 2016 hatalı sorular nedeniyle yargıya taşınmış olabilir ve hatalı sorulara ilişkin yargı kararı verilmeden sonuçlar açıklanmıyor olabilir.

DGS SONUÇLARI ÖSYM SONUÇ SORGU SAYFASI

dgs sonuçları açıklandı 22.09.2016

ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) Dikey Geçiş Sınavı'nı 21 Ağustos'ta gerçekleştirdi. Sınava giren önlisans öğrencileri, Dikey Geçiş Sınavı'nı kazanarak, lisans öğrencisi olarak eğitimini devam etmek ve dört yıllık eğitim programından mezun olabilmek.

DGS sınavı öğrenciler için bir hayli zor geçti. Zaman konusunda sıkıntı yaşayan öğrenciler, birçok soruyu yapamadan sınavı bitirdiler. Sözele ağırlık verenler, sayısal; sayısala ağırlık verenler ise sözel sorularına vakit olmadığından ötürü yapamadılar. Genel olarak sınava bakıldığında öğrencilerin çoğu, Türkçenin paragraf sorularında oldukça zorlandı.

Sınavın ardından öğrencilerin neredeyse hepsi Google'a girerek "dgs sınav sonuçları" aramasını gerçekleştirdi. Sonuç açıklanmadığından ötürü, meraklı olan önlisans mezunları için tek bir soru var.

DGS sonuçları ne zaman açıklanır?

ÖSYM'nin sınav takvimine bakıldığında, DGS sınav sonuçları on beş gün - bir ay içerisinde açıklanıyor. 21 Ağustos'ta gerçekleşen sınavın sonucu en geç 21 Eylül'de açıklanacaktır. ÖSYM, sınav sonucunu merak eden öğrenciler için twitter'da bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, ÖSYM "Bayram'dan sonra" sınav sonuçlarını açıklayacağını ilan etti. ÖSYM'nin hesabında dikkat çeken durum ise, yerleştirme sonuçları için şu açıklama var: Bayram'dan sonraki hafta yerleştirme sonuçları açıklanacak. Bu söyleminden ötürü Resmi iş başı olan 19 Eylül'den sonra açıklanma durumu vardır.

Önlisans mezunları sonuçları görebilmek için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve ÖSYM için oluşturduğu şifre ile öğrenebilir.

Sonuçlar açıklandıktan sonra ne yapılacak?

 ÖSYM, sonuçları açıkladıktan sonra, önlisans mezunları kurumun kendi sitesinden öğrenecektir. Öncelik olarak tercih klavuzundan yararlanması gerekecektir.

Önemli olan burada önlisans mezunlarının tercih yaparken "klavuzu" iyi bir şekilde incelemesi gerekmektedir. Tablo-2 bölümü iyi bir şekilde analiz edilmeli.

Bu tablo dışında yapılan tercihler kurum tarafından geçersiz olarak kabul edilecektir.

Önlisans mezunların yerleştirme zamanında en çok neye dikkat etmeli?

-Adaylar, tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemeli.

-Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemeli.

-Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir.

-Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanıyor. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

-Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazmalılar.

-Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, en çok 30 tercih yapabilir.

-Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

-Tercih işlemi tamamlandıktan sonra tercih listesi çıktısı alınmalı ve saklanmalı.

TWITTER DGS CAPSLERİYLE VE MESAJLARIYLA YIKILIYOR

ÖSYM'nin DGS sonuçlarını açıklamamasını sosyal medya üzerinden eleştiren öğrenciler yaratıcılıkta sınır tanımıyor. DGS capsleri ve DGS mesajları Twitter'da günlerdir en çok konuşulanlar arasına girdi. 

MÜGE ANLI'YA MI GİTSEK...

İşte o mesajlar ve capslerden bazıları...

dgs

dgs sonuçları

dgs 2016 sonuç sorgu ekranı

sonuc.osym.gov.tr

ösym dgs 2016

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundanyararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda,  ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

DGS sonuçları 2016 ÖSYM sorgu ekranıyla aynı anda internethaber.com'da. 

DGS YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme işlemi, adayların 2016-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.