BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,69
ALTIN 2.409,65

Devir SEPET Devri

Zaman dolara bakma değil, SEPETe bakma zamanı..İşte yeni önerimin nedeni, hikayesi ve gerekçesi:

Sizlerden birçok e-posta alıyorum (bu arada bana olan güveniniz için çok teşekkür ederim). Son bir haftadır bana iki temel şey soruyorsunuz: Dolar ne olacak? Altın ne olacak? Altın konusunu yarın yazacağım. Dünyada tedirginlik devam ettikçe artması bekleniyor. Dolar konusuna gelirsek, size bu konuyla ilgili yeni bir tavsiyem vereceğim. Zaman dolara bakma değil, SEPETe bakma zamanı..İşte yeni önerimin nedeni, hikayesi ve gerekçesi:

Döviz yatırımı bizi ‘aşar’: Döviz konusu o kadar karmaşık ki, biz bireysel yatırımcıları ‘aşan’ bir konu. Çin’i var, Amerikası var, Avrupası var, Merkez Bankaları politikaları var...varda var. O yüzden hep söylüyorum, döviz biz bireyler için bir yatırım aracı değildir. Çünkü daha biz ne olduğunu anlayana kadar, işi bilenler yakından takip edenler paraları kazanır, bizde şaşkın şaşkın bakar dururuz. Size şöyle bir sır vereyim, şu günlerde dünyada işi bilenler bile tam anlamıyor neler olup bittiğini.

Alışkanlıkların değişme zamanı: Döviz birçoğumuz için bir alışkanlık. Sizi iyi ve güvende hissettiriyorsa, birikimlerinizin bir kısmının da dövizde durmasının sakıncası yok. Ama, bu hergün dolara bakarak yaşamak ne oluyor? Hatta her saat... Tansiyon ölçer gibi dolar ölçüyoruz. ‘Dolar kuru ne oldu?’ diye bakıp, ona göre ekonominin nabzını tutuyoruz. Sanki hepimiz dolar kazanıyoruz, hepimizin dolar borcu var yada dolar ticareti yapıyoruz...sanki burası Amerika. Alışkanlık işte, kanımıza işlemiş bir kere. Ama bunu değiştirme zamanı geldi.

Dolarla ‘tansiyon ölçme’: Geçen gün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ‘Döviz artık güven göstergesi değil. Döviz yükselince işler kötü gidiyor, döviz düşünce iyi gidiyor demek değil’ dedi. Aynı görüşteyim, artık Türkiye ekonomisinin gidişatını anlamak için dolar kuruna bakma zamanı geçmiştir. Bakılacak başka ekonomik göstergeler var, örneğin enflasyon, cari açık oranı... gibi. AMA bu zaman alacak. Öyle birgünde alışkanlıklarımızı nasıl terk edelim? O yüzden, ben size daha BASİT ve YENİ bir şey önereceğim, oda SEPET.

‘SEPET’ e bak... Amerikan Doları ve Avrupa Birliği para birimi Euro sürekli bir kavga halindeler. Adeta boks maçı yapıyorlar. Bir dolar vuruyor, bir euro...Şimdi bunlar kavga etti diye, bizim ekonomimiz niye daha iyi yada kötü olsun ki. Biz sadece dolara değil, dolar ve eurodan oluşmuş bir döviz ‘SEPET’ ine bakarsak, aralarındaki boks maçından etkilenmeden nabız tutabiliriz.

Hesap: 1 Dolar 1.77 tl, 1 Euro 2.55 tl diyelim. Sepet= (1.77+2.55)/2=2.16. Yani iki kurun ortalaması oluyor.

Diyelim dolar çıktı, 1.87 oldu, ama SEPET hala 2.16...o zaman Türkiye ile ilgili bir durum yok. Bizimkiler aralarında boks yapıyorlar, ringde euro yere düşmüş, dolar kazanmış demek.

Diyelim dolar düştü 1.67 oldu, ama SEPET hala 2.16...o zaman da Türkiye ile ilgili bir durum yok. Bizimkiler aralarında boks yapıyorlar, bu sefer, doların gözü morarmış demek.

Artık yeni döviz tansiyonu ölçme aletimiz SEPET olsun. Televizyonlardan ve gazetelerden SEPET olarak takip edebilirsiniz.