BIST 10.268
DOLAR 32,32
EURO 34,76
ALTIN 2.388,80
HABER /  GÜNCEL

Dera'da ev baskınları: 10 ölü, 500 tutuklu

Suriye ordusu, hükümet aleyhtarı gösterilerin merkezi olan Dera kentinde ev baskınları düzenledi. Ordunun yaptığı açıklamaya göre baskınlarda 10 kişi öldü.

Abone ol

Suriye ordusu adına açıklama yapan bir sözcü, ülkenin güvenlik güçlerinin Dera'da gerçekleştirdikleri ev baskınlarında 10 kişiyi öldürdüğünü ve 499 kişiyi tutukladığını söyledi.

Baskınların pazar günü gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Beşar Esad yönetimine karşı gösterilerin odak noktası olan Dera kentindeki protestoları bastırmak için ordu geçen hafta tank kullanmış, kentteki gösterilerin merkezi haline gelen Ömer Camii'nin kontrolünü geri almıştı.

Resmi haber ajansı Sana, baskınları duyururuken, ordu birliklerinin "terörist grupların izini buldu" ifadesini kullandı.

Sana, baskınlar sırasında iki güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü de açıkladı.

'Baskınlar intikam amaçlı'

Kent sakinleri ve hak örgütlerine göre ise, kentte Cuma gününden beri 70 kişi öldürüldü.

İsmini vermek istemeyen bir avukat baskınlara ilişkin, "15 yaşın üstündeki tüm erkekleri tutukluyorlar. Bunlar eski güvenlik taktikleri ve intikam alma amacıyla hareket ediyorlar" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan Dera kenti sakinleri de, elleri kelepçeki genç erkeklerin otobüslere doldurulup, şehir merkezinde bir karakola götürüldüğünü anlattı.

İnsan hakkı örgütleri, gösterilerin başlamasından bu yana ülkenin çeşitli kentlerinde toplam 560 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, pazar günü yaptığı açıklamada Suriye'de altı hafta önce başlayan demokrasi yanlısı gösterilerin bastırılmasını 'utanç verici' olarak tanımlamış ve kınamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri de geçen hafta bir grup önde gelen Suriyeli yetkilinin malvarlığını dondurmuştu.

Malvarlığı dondurulanlar arasında Beşar Esad'ın kardeşi ve Suriye ordusunun korkulan Dördüncü Bölüğü'nün komutanı Maher Esad da var.

Gösteriler baskıya rağmen devam ediyor

Gösterileri bastırmakta güç kullanılmasına rağmen, Suriye'nin çeşitli kentlerinde gösteriler devam ediyor.

Pazar günü Humus kentinde düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

Kuzeydeki Rastan kentinde ise, Cuma günü yapılan gösterilerde öldürülen 17 kişinin cenaze töreni protestolara sahne oldu.

Ülkenin kuzeyindeki Kürt köyü Kerbevi'de ise, 20 yaşındaki asker Ahmet Fanar Musafa'nın cenazesine 2 bin kişi katıldı.

Mustafa'nın babası, güvenlik güçlerini oğlunu gösterilerin bastırılmasına katılmak istemediği için öldürmekle suçluyor.

Geçen hafta, iktidardaki Baas partisinin yüzlerce mensubu, gösterilerin bastırılmasında uygulanan yöntemler nedeniyle istifa etmişti.