BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Depremi önceden nasıl bildiler?

İstanbul'da Büyükçekmece depremini bilen ekipte yer alan Oğuz Gündoğdu depremin önceden bilinip bilinemeyeceğini açıkladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM Van'da yaşanan kabusun üzerinden 1 yıl geçti. Van depreminin yıl dönümünde deprem uzmanı Yrd. Dr. Oğuz Gündoğu SKYTürk ekranlarında katıldığı canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı.

DEPREMİ 5 GÜN ÖNCEDEN BİLDİLER

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği, İstanbul'da bugün olan depremi beş gün önceden tahmin ettiklerini bundan sonra da olacak depremlerin tahmin edilebileceğini açıkladı...

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği, Marmara ve Ege'de kurulan 18 ayrı izleme istasyonu sayesinde bugün 11.17'de İstanbul Büyükçekmece'de yaşanan 3.8 büyüklüğündeki depremi 5 gün önce tespit etti.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

İşte deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu'nun konuşmasından satır başları;

Gündoğdu, Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremler için "Van'daki deprem sürpriz bir faydan dolayı oldu. Sonradan araştırılarak anlaşıldı. Hayalet faydı o. Oradaki deprem yanal bir hareketti. Büyüklüğü 5.6'da olsa yanal hareket çok yıpratır.

GİRİN İÇERİ OTURUN DEMEK RİSKLİ

Burda uzmanlara çok önemli görev düşüyor. Bayram Otel'i kontrol edip otrulabilir raporu verdiler. Ama sonra ikinci depremde yerle bir oldu. İnşaat mühendislerinin hepsi toplansa da tüm Türkiye'de bunu kontrol edemezler. 'Girin içeri oturun' demek inanımaz riski birşey. Bunlar vahim hatalar.

DEPREM ÖNCEDEN TAHMİN EDİLİR Mİ?

Depremi önceden belirleme konusunda bir çalışmanız var. Devam ediyoruz bu çalışmaya. Bu çalışmanın iki aşaması var birincisi tahmin aşaması, diğeri ise kesinliği olan aşama.

Deprem Marmara'nın güneyinde olacak dersek bu bir tahmin olur. Ama Yalova'da olucak dersek bu ise kesinliği olan bir açıklamadır. 'Deprem olacak' demek yerine 2 gün 3 gün içinde olacak diye söylemek gerekiyor. Bizim bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

Biz şu an tahmin aşamasındayız. Ayrıca etik kurallar var onlara uymamız gerekiyor. Bazıları bunu yarış haline getiriyor. İnternet herkese açık bu yüzden biraz daha düşünülmesi lazım.

İNSANLAR BU ÇALIŞMALARI GÖRSÜN

İtalya mahkemesi depremi önceden belirleyen 7 kişiye 6 milyarlık ceza verdi. Bunun böyle olucağını belliydi. Biz çalışmalarımızı 'alenen görsün mü insanlar' dedik. 'Görsün' diyenler falalıktaydı. Bizim tahminlerimiz medyada çok çıktı. Sonra insanlar alıştı.

İtalya'da depremden önce tedbir alın dediler. Okulları tatil edin dediler. Kimse bu adamları dinlemedi. Sonra savcı dava açıyor. 300 kişinin ölümüne sebep oldunuz diye. Bu da ders olsun burdaki insanlara.

Biz o çalşmaları kapatalım ekranlara müthiş dedikodu çıkacak. Bizimde hatalarımız olucak ama kapatmıyacağız.

ALLAH'TAN KİMSE O KİTAPLARI OKUMUYOR

Öğrencilerimize ortaokuldan itibaren depreme dair dersler koyulmalı. Öyle dersler var ama depremin tanımı bile yanlış o kitaplarda.

Büyük depremlerden sonra her belediye kitapçık çıkarıyor ama kimse sormuyor doğru mu yanlış mı? diye.

Git eşik altına dur dediler. Halbuki eski japon tahta evlerde orda duruyorlardı. Şu an onu söyleyenlerin başı daha çok derde girecek. Kimse depremden sonra o kitapları okmuyor Allah'tan da okumuyorlar.

KANDİLLİ NEYE DİKKAT ETMELİ

İstanbul'da Büyükçekmece'de meydana gelen 3.8'lik depremle büyük depremin çok çok dolaylı bir risk var. Direk bir ilişki yok. Aktif değil gibi bir devamlılık var o yanlış. Aktif bir sürü fayımız var.  Fayların cinsi çok önemli. büyükte olabilirdi.

Kandilli biraz daha dikkat etmesi lazım. Halk ona güveniyor doğru bilgi vermeli herşeye de karışmamaları lazım.