BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL

Depremden ilk fotoğraflar

Güneydoğu Asya 8.7'lik depremle bir kez daha yıkıldı. Nias adasında evlerin yüzde 80'i yıkıldı. Ölü ve yaralı sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Artçı sarsıntılar devam e

Abone ol

Endonezya'nın Sumatra Adası açıklarında 8.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Nias Adası’nda son belirlemelere göre bin kişi yaşamını yitirdi. Depremden en çok etkilenen Nias adasında, enkaz altından yaklaşık 330 kişinin cesedinin çıkarıldığı bildirildi.

Yetkililer, 100'ü Simeulue adası, 300'ü de Nias adasında olmak üzere toplam 400 kişinin öldüğünün doğrulandığını açıkladı. Ulusal Felaket Yardım Koordinasyon Ajansı sözcüsü Budi Atmaji Adiputro, enkaz altında daha çok ceset olduğunun tahmin edildiğini ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini kaydetti.

Japon uzmanlar bölgede yaklaşık 8.0 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana gelmesi ihtimalinin yüksek olduğunu belirtirken, bu sabah 5.7 büyüklüğünde bir artçı deprem kaydedildi.

Nias Adası’nın en büyük kenti, 27 bin nüfuslu Gunungsitoli'deki evlerin yüzde 80'i yıkıldı, en az 322 kişi öldü. Sayının binleri bulmasından endişe ediliyor. Nias Adası'nda elektrik kesintisi nedeniyle yaralıların tedavisi de güçlükle yapılıyor.

Binlerce kişinin enkaz altında kaldığını söyleyen yetkililer, elektrik kesintisi nedeniyle kentin en büyük hastanesinde yaralıların tedavisinin çok zor yapıldığını açıkladı.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Sumatra adası açıklarında meydana gelen 8.7 büyüklüğündeki depremin ardından Avustralya'ya yapacağı ziyareti de erteledi. Yudhoyono'nun sözcüsü Andi Mallarangeng, ziyaretin ertelendiğini ve Yudhoyono'nun yarın ya da perşembe günü felaket bölgesine gideceğini söyledi. Yudhoyono'nun yarın Avustralya'ya gitmesi planlanmıştı.

Japon Meteoroloji Merkezi uzmanlarından Masahiro Yamamoto bölgede yaklaşık 8 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana gelmesi ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yamamoto, 8.7 büyüklüğündeki depremin, geçtiğimiz yıl 26 aralıkta meydana gelen ve yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne yol açan 9.0 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu savundu.


Artçı sarsıntılar sürüyor

Dün akşam meydana gelen depremin artçı sarsıntıları kaydedilmeye devam ediliyor.

Hong Kong Rasathanesi, 8.7 büyüklüğündeki depremin ardından, Açe bölgesinin güneyinde, Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğünde artçı sarsıntı olduğunu belirtti.

Daha önce de merkez üssü Nias adası yakınlarında olan 5.7 büyüklüğünde artçı sarsıntı kaydedilmişti.

Artçı sarsıntıların can kaybına yol açıp açmadığı hakkında bilgi bulunmuyor.

Güney Asya'yı 26 Aralık 2004'te vuran ve ''yüzyılın felaketi'' olarak nitelendirilen deprem ve dev dalgalar sonucu yaklaşık 300 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Tsunami uyarıları kaldırıldı

Depremin ardından tsunami uyarısında bulunulan Malezya ve Avustralya, bu uyarıyı kaldırdı. Malezya Meteoroloji Merkezi yetkililerinden Low Kong Chiew, tehlikenin geçtiğini, tsunami uyarısının kaldırıldığını ve kıyıdaki bölgelerden tahliye edilen kişilerin evlerine dönebileceğini söyledi. Avustralyalı yetkililer de, ülkenin batısı için verilen tsunami alarmının kaldırıldığını açıkladı. Depremin ardından tsunami uyarısında bulunulan Tayland, Sri Lanka ve Hindistan'da tsunami uyarısını kaldırılmıştı.

Tahliye edilenler evlerine dönüyor

Endonezya açıklarında dün akşam saatlerinde meydana gelen depremin ardından Hindistan'ın güneyindeki Tamil Nadu'da evlerini terk edenlerin bu sabah dönmeye başladıkları bildirildi.

Yetkililer, Hindistan'ın güneyi için verilen tsunami alarmından sonda 70 bin kadar kişinin birkaç saat içinde tahliye edildiğini, bu bölgenin 26 Aralık'ta Güney Asya'yı vuran depremden en çok etkilenen bölgeler arasında yer aldığını hatırlattılar.

Şafağın sökmesiyle birlikte tahliye edilenlerin evlerine dönmeye başladığını belirten yetkililer, tsunami olmamasının şans olduğunu ve bu sefer 26 Aralık'a nazaran daha hazırlıklı olduklarını ifade ettiler.

Kızılay'dan yardım

Türkiye Kızılay Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Endonezya'da meydana gelen depremin ardından, Banda Aceh ve Sri Lanka'daki ekiplerle irtibata geçilerek, güvenli bölgelere çekilmesi istendi.

Bölgedeki Kızılay personelinin durumunun iyi olduğu, Banda Aceh'deki Kızılay ekibinin kentten panik içinde kaçan halka psikososyal destek vermeye başladığı kaydedildi.

400 binden fazla kişi ölmüştü

26 aralık 2004'te 9.0 büyüklüğündeki deprem ve depremin yarattığı tsunami, dokuz Güneydoğu Asya ve bazı Afrika ülkelerini vurmuştu.

Tsunami özellikle Endonezya, Srilanka, Tayland ve Hindistan'da etkili oldu. Sadece Endonezya'da 126 binin üzerinde insan hayatını kaybederken, 93 binden fazla kişi de kayboldu.

Güneydoğu Asya'yı vuran ve çağın en büyük tsunami felaketi olarak değerlendirilen bu affette kayıplarla birlikte 400 binin üzerinde insanın öldüğü tahmin ediliyor.