BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.385,77
HABER /  GÜNCEL

Deprem felaketine uydu telefonu önlemi

Depremin ardından yaşanan haberleşme sıkıntısı radikal bir adımı beraberinde getirdi. Devletin zirvesi uydu telefonuna geçti.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay, Meclis başta olmak üzere 81 ilin valiliğine ve bütün kaymakamlıklara uydu telefonu yerleştirilecek. Afet hallerinde devre dışı kalan cep telefonları ve sabit hatların yerine 'Acil 723 Uydu Telefonu' devreye girecek. Bütün kurumlar uydu telefonu üzerinden bilgi alışverişinde bulunacak.

Marmara, Düzce, Elazığ, Erzurum, Afyonkarahisar, Kütahya ve son olarak da Van'da yaşanan depremlerde haberleşmenin kesilmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekti. Erdoğan'ın talimatıyla afet bölgeleriyle Ankara arasında kesintisiz iletişim kurulması için Ulaştırma Bakanlığı harekete geçti. Depremin ardından 723 adet uydu telefonu alınacak.

Bakanlığın Haberleşme Genel Müdürlüğü'nce yürütülecek alım 23 Kasım 2011 tarihinde yapılacak ihale sonrası netleşecek. İhalenin tutarının 1 milyon lirayı bulması bekleniyor.

DEVLETİN 1 VE 2 NUMARASI DA 'UYDU' HATTINDA

İhale sonrası alınacak uydu telefonları, her türlü afette devre dışı kalmadan hizmet verecek. Uydu üzerinden iletişime imkan veren cihazlar devlet yöneticilerinde de bulunacak.

Uydu telefonlarından Cumhurbaşkanlığı'na 2 tane kurulacak. Meclis'e de 2 tane uydu telefon bağlanacak. Başbakanlık'ta ise 5 adet uydu telefonu yer alacak.

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde de kullanılan uydu telefonlardan Genelkurmay Karargahı'nın envanterine 9 adet cihaz teslimi yapılacak.

TERÖRLE MÜCADELEYE BOL TELEFON

Uydu telefonların afetlerdeki haberleşmenin yanı sıra terörle mücadelede de kullanılacak. Başbakan Yardımcılarından Bekir Bozdağ, Ali Babacan ve Bülent Arınç'a 1'er tane uydu telefonu verilirken, terörle mücadele ve açılımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın makamına 2 uydu telefonu bağlanacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA POZİTİF AYRIM

Afet ve terör olaylarında en çok iletişim trafiğinin yaşandığı İçişleri Bakanlığı'na pozitif ayrımcılık yapıldı. Bakanlıklara 3'er uydu telefon verilirken İçişleri Bakanlığı'na 6 tane uydu telefonu ayrılacak. Ulaştırma Bakanlığı'nda da 18 uydu telefonu olacak.

Van depreminde ve sellerde ön plana çıkan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na 6 tane uydu telefonu bağlanacak. Sınır kapılarına 33 tane verilecek cihazlardan, 81 ilin valiliğine ikişer tane uydu telefon teslimatı yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 2, Milli İstihbarat Teşkilatı'nda da 1 uydu telefonu kullanılacak.