BIST 10.843
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.437,52
HABER /  GÜNCEL

Deprem fayına istasyon kuruldu

Kandilli Rasathanesi, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde geniş bantlı, uydu bağlantılı deprem istasyonu kuruyor.

Abone ol

Merkezin müdürü Dr. Doğan Kalafat, yaptığı açıklamada, istasyonun kurulması için altyapı çalışmalarına başladıklarını, bir hafta sürecek çalışmaların ardından istasyonun aktif hale getirileceğini bildirdi.

İstasyonda dünyanın en gelişmiş alet ve iletişim teknolojisini kullanacaklarını ifade eden Kalafat, Türkiye'de bu nitelikte 56 istasyon bulunduğunu, 57'nci istasyonu Sivrice ilçesinde kuracaklarını bildirdi. Kalafat, şöyle konuştu:

“Bu bölgede çok fazla diri fay var. Bunların mikro hareketlerini izleyeceğiz. İstasyon bu yöredeki mikro deprem aktivitesini çok sağlıklı olarak izleme kapasitesi sağlayacak. Ayrıca kuracağımız istasyon dünyanın herhangi bir yerinde büyüklüğü 5.5'in üzerindeki her depremi algılayacak hassasiyete sahip. On-line çalışma sistemiyle sinyaller direkt olarak Kandilli'ye gelecek.”

DEPREMDEN ÖNCE PLANLANMIŞTI

Kalafat, istasyonun kurulmasının ilçede meydana gelen depremden önce planlandığını söyledi. Bu bölgedeki en yakın istasyonun Tunceli'nin Pertek ilçesinde bulunduğunu ifade eden Kalafat, “O istasyon sayesinde bölgenin deprem üretme özelliklerini ortaya koyabiliyoruz. Sivrice'ye de böyle bir istasyon kurulmasını depremden önce planlamıştık. Kaymakamlığımızın katkısıyla öne çektik” dedi..